Flere får prøve Ekspressfortolling

I ett år har det vært mulig å benytte ekspressfortollingsløsningen på Ørje tollsted for transporter som direktefortoller på grensen. Nå utvides løsningen til også å omfatte forsendelsesprosedyren transittering

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Tollvesenet i en pressemelding. Dette innebærer at flere transporter nå kan kjøre på Ekspressfortolling.

For å kunne benytte ekspressfortollingsløsningen, må transporten gå over Ørje tollsted. Varene på bilen må enten direktefortolles eller transitteres (fullføres eller grensepasseres). I tillegg må eksporten være klarert på forhånd i Sverige (eksporttype UGE). Dette gjelder imidlertid ikke på gods som kun transitteres. I disse tilfellene vil transitteringen avløse eksporten, opplyser Tollvesenet.

All informasjon må sendes inn i forkant av grensepassering. Import-, eksport- og transitteringsdeklarasjoner sendes inn på ordinær måte. Informasjon om kjøretøy med referanse til deklarasjonene sendes inn til nyetablert manifestløsning via web eller API. Transportør er ansvarlig for innsending til manifestløsningen, men kan benytte fullmektig. 

 Når transporten kommer til grensen, kjører den i fil merket «Ekspressfortolling». Kameraer avleser skiltnummer og henter opp status på den aktuelle transporten. Trafikklys og bom gir signal til sjåføren. Ved grønt lys og åpen bom kan sjåføren kjøre gjennom tollområdet uten å stoppe. Ved rødt lys og stengt bom må sjåføren stoppe og henvende seg i ekspedisjonen. Varene fristilles/ grensepasseres automatisk ved utpassering fra tollområdet.

For å komme i gang med Ekspressfortolling må man ta kontakt med ekspressfortollingsprosjektet i Tolletaten for en vurdering av om virksomheten kan delta i pilotprosjektet. Prosjektet bistår gjerne med råd og støtte underveis, både ved testing og innsending av reelle data.

 Mer informasjon finnes på prosjektets nettside.

Powered by Labrador CMS