Profilerte stillinger fra Logistikkjobber

OVER 400 KRONER EN VEI: Å kjøre lastebil på denne tre mil lange strekningen koster over 400 kroner en vei.

402 kroner i bompenger for 33 kilometer - tungbilene velger gamleveien

BOMPENGEBRÅK: – Vil bruke veien minst mulig, sier lastebileier. – Opp til Stortinget å bevilge penger, sier bompengeselskapet.

– Prisnivået mellom Mandal og Kristiansand var overpriset fra starten. At prisene fortsetter å øke er helt uforståelig og spinnvilt, sier daglig leder av TT Anlegg i Mandal, Tom Eikså.

Hans medarbeidere har fått beskjed om å kjøre nye E39 minst mulig. Kun når det er nødvendig, som ved svært dårlig vær, kan de bruke europaveien, kommenterer han til Fædrelandsvennen.

Paradokset

– Det er et paradoks at et viktig argument for å bygge veien var for å øke sikkerheten. Nå tvinges vi til å kjøre gamle E39 med de farene det gir, sier Eikså.

Selskapet TT Anlegg har ca. 40 lastebiler i dag. 

– Vi hører jo til i Mandal, så om vi skal østover er det jo den veien vi kjører, eller ikke kjører, for å si det sånn, kommenterer han til MTs søsternettsted AT.no.

Syv gangen

Det er syv ganger dyrere å kjøre mellom Mandal og Kristiansand enn å kjøre fra Kristiansand til Oslo. Han skyter inn som et apropos at det fra Flekkefjord kommune og ned til Lillesand kommune sitter blå ordførere, så om de får gehør ifra en rød regjering er vel håpløst, tenker han. 

En ting er det om det er dyrt, men om det er feil pris, er du nødt til å velge det vekk. På denne strekningen har vi til lønn og bompenger, men ikke noe igjen til diesel og lastebil. 

– Det er jo ikke sånn du bør drive forretning, sier han oppgitt.

OVERPRISET: – Prisnivået mellom Mandal og Kristiansand var overpriset fra starten, mener Tom Eikså, daglig leder i TT Anlegg.

402 kroner en vei

Fra 23. mai øker bompengeselskapet Ferde prisene igjen mellom Mandal og Kristiansand, denne gangen med fem kroner og 60 øre for personbiler. Da vil det koste 107 kroner og 20 øre å kjøre strekket en vei om du har autopass. 

Har du et kjøretøy på over 3,5 tonn øker prisen med 21 kroner. Da er prisen kommet opp i 402 kroner en vei. TT Anlegg bruke 1,8 millioner kroner på bompenger i fjor og 1,9 millioner kroner i 2023.

– Vi har ikke noe valg. Dette er en endring i henhold til prisveksten, sier styreleder i Ferde Janne Johnsen, som sier prisnivået er opp til Stortinget.

Tom Eikså i TT Anlegg er derimot klar:

– Dette gjør det jo enda mer uaktuelt å bruke veien.

    

BOM: Utenfor Mandal står en av bommene som er med på å kreve inn over 400 kroner en vei for kjøretøy over 3,5 tonn.

NLF oppgitt

OPPGITT: Reidar Retteholt i NLF er oppgitt over bompengesituasjonen.

– Selv om nye E39 ble bygget mye på grunn av økt sikkerhet, tvinges kjøretøyene over på gamleveien. Jeg forstår ikke denne politikken, sier Reidar Retterholt, regionsjef for Norges Lastebileier-Forbund (NLF) i Agder og Rogaland til Fædrelandsvennen.

Han mener politikerne må inn med midler for å senke prisene slik det ble gjort på E18 mellom Arendal og Tvedestrand i 2016.

Vil innføre lik pris

A&T prater med faglærer og daglig leder i Flekkefjord Opplæringssenter, Knut Arild Nordli, som foreslår noe drastisk.

Han vil innføre lik pris per kjørte kilometer i hele landet slik at du betaler for hvor langt du faktisk kjører, uansett hvor du bor.

– Da blir det mer forutsigbart med like priser over hele landet, og nye veier i distriktene blir ikke lenger straffet med høye bompenger, forklarer Knut Arild Nordli.

Han forklarer at det vil fungere ved at bilens bombrikke måler hvor mange km du kjører på bompengeveier, og du får én samlet faktura basert på kilometer og kjøretøytype.

Urettferdig fordelt

Prisene for å kjøre en lastebil fra Mandal til Kristiansand (30 kilometer) på nye E39 er i dag 418 kroner en vei. For strekningen Kristiansand til Oslo (333 kilometer) er prisen 438 kroner.

– Dette er svært urettferdig, poengterer Nordli.

Når strekket forbi Lyngdal åpner blir det enda dyrere. 

– Det er helt horribelt, mye tungtrafikk som kjører der, nå må fornuften seire, kommenterer Nordli.

Politisk handlingslammelse

I Flekkefjord Opplæringssenter har de tre vogntog, lett lastebil, en minibuss og personbiler som til stadighet kjører på de aktuelle veiene. Nordli gir oss et bilde av en typisk problemstilling. En elev som skulle ut på første kjøretime med lastebil, og da er det naturlig å velge den gamle veien for å få litt mindre trafikk å bekymre seg over. Men istedet er det så mye trafikk på den gamle veien at den ikke egner seg lenger.

Han mener det hele er snakk om politisk handlingslammelse.

– Når det blir så mye veibygging at vi bør gjøre en endring, men det skjer jo ingenting.

Fra vondt til verre

Men i stedet kan det gå fra vondt til verre. På grunn av lite trafikk på E39, er det problemer med å betale det veien koster, skriver Fvn.no. Resultatet er at prisene har økt!

– Dette gir grunn til bekymring. Det som skjer på E39, er at de som bruker veien blir sittende med en stadig større regning, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp), leder av transportkomiteen på Stortinget.

Gjelda for E39 (Kristiansand – Lyngdal) var 5,5 milliarder ved årsskiftet. Den vil øke etter hvert som nye strekninger blir ferdige. Et ferskt notat fra bompengeselskapet Ferde, viser at satsene må øke med ytterligere 13 prosent for å klare å betale ned gjelda innen fristen.

Gamle veien er gratis

Problemet på E39 er at det er for lite trafikk ettersom altfor mange velger den gamle veien. Denne er gratis og har nokså god standard. 

Her kan politikerne på Stortinget bevilge ekstra penger og dermed betale ned ekstra på gjelda slik de gjorde på E18 Tvedestrand – Arendal. Så langt har de ikke vært villige til det.

Fylkestinget kan bestemme at det skal komme en ekstra bom på gamle E39. Da blir bilene tvunget over på den nye og inntektene i bommen går opp. Så langt har de avvist dette. Men de kan også vedta å snevre inn gammel vei for å gjøre den mindre attraktiv. Dette er de villige til å gjøre, men spørsmålet er om det er nok, ettersom veien fortsatt vil være gratis.

Powered by Labrador CMS