
Under skallet på eActros 600
HAMBURG: Hva skjuler seg under skallet på nye eActros 600? Hvordan få lønnsomhet med en elektrisk lastebil? Hva ligger bak designet?
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mercedes har fra starten av utviklingen av eActros 600 hatt i tankene at
kunden skal kunne oppnå en positiv TCO (total eierkostnad) sammenlignet med en
dieselbil. Dette til tross for at bilen blir ca. 2,5 ganger dyrere enn en
dieselbil. Da må bilen kunne kjøres like langt som med en
dieselbil, noe Mercedes mener de har klart. Den må også kunne få med seg den
samme nyttelasten. Dette har de også oppnådd, i hvert fall for en standard
Euro-kombinasjon med toakslet trekker. Det er da to hovedpunkter hvor det kan
oppnås besparelse energieffektivitet og servicekostnader.

eActros 600 kommer som toakslet trekkvogn eller 6x2 chassis til å begynne med. Inntil videre står ikke treakslet trekkvogn på programmet på grunn av den nødvendige avstanden mellom akslene for å få plass til batteripakken.
Enkelt design

Designer Güney Kohl i Mercedes-Benz Trucks forteller at alt med eActros 600 er designet med tanke på funksjonalitet og aerodynamikk. For å redusere energiforbruket mest mulig har man sett på hver lille detalj. Fronten er 80 mm lengre for å optimalisere luftstrømmen. Hvis vi ser på funksjon så er Mercedes-stjernen i midten av grillen utformet med et grep for å holde seg i om man skal rengjøre frontruten, også de to håndtakene under frontruten har en aerodynamisk design.
Hytta
eActros har i prinsippet den samme hytta og interiøret som en standard Actros. Den er bygget med utgangspunkt i en Actros L-hytte og leveres i tre høyder. Gulvet er flatt, noe som gir rom for all elektronikken under gulvet. Infotainment systemet har noen nye funksjonaliteter for elektrisk drivlinje. Blant annet er navigasjon nå en del av Multimedia Cockpiten. Her kalkuleres ruter og PPC ( Predictive Powertrain Control) enda mer detaljert enn tidligere. Systemet kan også vise rekkevidde og tar da høyde for ulik topografi.

Bil og motor
eActros har en 9-tonns foraksel og en 13-tonns bakaksel. Akselavstanden er 4 meter og egenvekten er på 11,5 tonn. Teknisk totalvekt er 44-tonn.
Bakakselen er egenutviklet og har to elmotorer med til sammen 400 kW kontinuerlig og 600 kW som toppeffekt, og en firetrinns girkasse. Alt er montert i en enhet som veier 700 kilo. På bilens høyre side kan det enten monteres en ekstra CCS-ladekontakt eller en ePTO.

Batteri og lading
Batteriene er plassert på tvers under rammen. For å få plass til disse er akselavstanden økt til 4-meter. Batteriene er beskyttet mot sidekollisjoner og dersom ulykken skulle være ute har de et innebygd system som automatisk kobler fra batteriene og «bringer disse i et sikkert modus».
Hver batteripakke veier 1,5 tonn, så med andre ord er det 4,5 tonn med batterier i bilen. I utgangspunktet leveres bilen med en 400 kW CCS-lader, men ved bestilling kan man også bestille forberedelser for MCS-lading (Megawatt lading) som blir ettermontert når denne standarden blir ferdig. Det vil ikke være mulig å ettermontere dette dersom det ikke forberedes når bilen bygges.

Batteriene har en levetid på 1,2 millioner kilometer eller 10 år, dette skyldes en egen sammensetning som Daimler har utviklet sammen med CATL som leverer cellene. I motsetning til de fleste bilbatterier i markedet som helst kun skal lades mellom 20 og 80 prosent for å maksimere levetiden har Daimler andre spesifikasjoner.

Dette batteriet kan nemlig og bør helst lades helt opp til 100 prosent hver dag. Det gir den beste levetiden og den beste rekkevidden for lastebilen. I den andre enden kan batteriet gjerne utnyttes ned til mellom 5 og 3 prosent. Grunnen til at man ikke bør utnytte den siste biten er at da vil det ikke ha nok kraft til å trekke 40/44-tonn. Grunnen til at Daimler snakker om ladetid mellom 20 og 80 prosent er todelt. Den ene er at det er i dette området en CCS-lader klarer å lade batteriet i løpet av en 45 minutters obligatorisk pause. Den andre grunnen er at enkelte ladestasjoner reduserer hastigheten når du passerer 80 prosent. Batteriene er så store at det ikke er noe problem med kjøling under full ladehastighet helt opp til 100 prosent.
Rekkeviddetestene som gir en rekkevidde på over 500 kilometer er for det meste gjort i temperaturer mellom 15 og 25 grader. De har kjørt over Brennerpasset og like fullt klart disse rekkeviddene. For god rekkevidde på vinteren er det viktig med prekondisjonering av batteriene (sett avreisetid, og bilen helst er plugget inn), men at temperaturen vil ha noe påvirkning. Det skal foretas ytterligere tester i vinter hvor bilen blant annet skal ut til kunder under realistiske forhold og i daglig drift.

Bilen er utstyrt med et intelligent kjølesystem hvor det er tre kretser for e-drivlinjen, kjøling av batteriene og høyvolts-anlegget. Disse systemene kan ut veksle energi seg imellom for å spare energi.
Økonomi

Mercedes har lagd en kalkulator på siden til eActros hvor det er mulig å kalkulere hvordan energikostnadene slår ut med diesel mot elektrisitet. Her kan du legge inn egne tall og det gjøres en kalkulasjon på hvor mye du sparer/bruker ekstra når det gjelder energikostnader. Det tas utgangspunkt i at diesellastebilen bruker 2,6 l/mil og et strømforbruk på 11,9 kWt/mil. For enkelthets skyld beregner vi euroen til 10 kroner. Med en dieselpris på kr 17,- per literen og en kilowattpris på kr 1,20/kW så har man en besparelse til energikjøp på nesten 1,9 millioner kroner i løpet av fem år. Da begynner regnestykket å bli litt hyggeligere. Det er klart at jo mer hurtiglading langs veien jo mindre vil «gevinsten» med rimeligere energi være.
Det skal være mulig å bestille bilen før årsskiftet og produksjonen skal være i gang mot slutten av 2024 forteller Mercedes.