STADIG NOE NYTT: Jens Erik Dobloug er fabrikksjef hos Orkla Elverum, og leder et anlegg med høy omstillingsvilje og -evne.

Forsyner Norge med syltetøy, suppe og kjappe middager

ELVERUM: Orklas fabrikk på Elverum har siden oppstarten i 1977 måttet omstille seg en rekke ganger, og fungerer i dag både som produksjonsanlegg, lager og distribusjonssenter.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TIDLIG AUTOMASJON: Hos Orkla i Elverum har Swisslogs Vectura-kraner holdt orden på pallelageret siden 1983. Lageret har 5400 palleplasser.

I 1977 flyttet den oslobaserte næringsmiddelprodusenten Nopal AS ut av hovedstaden til en ny fabrikk på Grundsetmoen i Elverum. Her skulle det produseres pasta og ris. Tre år senere ble produksjonen av krydderserien Black Boy flyttet til fabrikken.

Nå 45 år etter oppstarten lever fabrikken i Elverum i beste velgående som en del av Orkla-systemet. Orkla Foods Norge AS Avdeling Elverum produserer i dag Nora syltetøy og Toro kjølte ferdigretter. I tillegg blir det distribuert betydelige volumer av produkter fra andre Orkla-fabrikker herfra og til det norske markedet.

HJEMMELAGET: Vi har lenge mistenkt at Nora Hjemmelaget Syltetøy ikke produseres helt slik som på reklamen, med mange gamle koner i rødrutede forklær som rører i gryter. Nå kan vi avsløre at reklmane er noe fordreid sammenlignet med den effektive produksjonsvirkeligheten.

– Dagens Orkla Foods Norge er et resultat av mange oppkjøp, sist fusjonen av Stabburet og Rieber & Søn i 2013, forteller fabrikksjef Jens Erik Dobloug til MT.

Omstillinger

Fabrikken på Elverum er på totalt 21.000 m² og har måttet lære seg å omstille seg til stadighet, alt ettersom produktserier ble lagt ned eller produksjonen ble flyttet. Dobloug selv ble med på flyttelasset da produksjon av Nora syltetøy ble flyttet fra Brumunddal, samtidig som produksjonen av Denja salater ble flyttet fra Larvik. Etter 18 måneder ble salatproduksjonen lagt ned. Der var konkurransen for tøff. Men man tenker raskt og omstiller seg.

– Nå i høst har vi lansert ferdigsupper fra Toro. Dette er ferdige flytende supper, mens søsterfabrikken i Arna utenfor Bergen lager de tørre suppene, sier Dobloug.

UTGÅENDE TORG: Her stilles ferdige ordre opp til grossistene som kommer og henter ved rampa. I banene over er for øvrig Nora Hjemmelaget Syltetøy på vei til pakking og palletering.

Som fabrikksjef har han ansvar for den operative driften ved anlegget, det vil si produksjon, drift og lagerhold. Det betyr stadig nye ting å forholde seg til.

– Det gjelder at vi som organisasjon evner å respondere på tiltak, som følge av oppturer og nedturer med produkter, og så gjennomføre omstillinger, sier Dobloug.

I så måte har Elverum vist seg å være et gunstig sted å ligge.

– Anlegget har hatt mange endringer opp gjennom, men vi har vært omstillingsdyktige. Arbeidsmarkedet her er veldig bra. Matbransjen er veldig stor i Innlandet, og vi opplever stabil og god tilgang på arbeidskraft, sier Dobloug.

KJAPP MAT: Toros ferdige middager lages i og distribueres fra Elverum.

Lager og distribusjon

I tillegg til produksjon har også fabrikken i Elverum funksjon som distribusjonsanlegg for en lang rekke Orkla-produkter.

– Vi får inn varer fra mange fabrikker, i Norge, Sverige og Europa for øvrig. Så konsoliderer vi og distribuerer til grossistene. Vi klargjør ordre på 24 timer, så kommer grossistene og henter på rampa hos oss, for klarer Dobloug.

Anlegget har lager og ekspedisjon av tørrvarer og kjølevarer, men ikke frossenvarer. Totalt ekspederes rundt 20.000 tonn matvarer årlig fra Elverum.

SAFT SUSE: Blant produktene som distribueres fra, men ikke lages i Elverum, finner vi Fun-saft. Den lages i Sverige, og dermed er Elverum et godt egnet sted for videredistribusjon.

– Vi er store på lagring, ekspedisjon og distribusjon, sier Dobloug.

Gunstig plassering

Ifølge ham er Elverum et godt og tilgjengelig sted å ligge for distribusjon til store deler av landet, spesielt etter at riksvei 3 har fått meget godt standard mellom Kolomoen og Elverum.

– Med den nye flotte veien er dette en god og effektiv plassering. Nå er vi en del av Stor-Oslo. Det er en god plassering sånn logistisk – tett på Oslo og også på veien til Trondheim, sier han.

I nordenden av fabrikken ligger for øvrig et av de eldste automatiserte kranlagrene i Norge. Allerede i 1983 ble installerte Swisslog Vectura-kraner i høyreollageret her. Det er naturligvis modernisert senere, og siden 2013 har tre Vectura-kraner håndtert pallene i det 90 meter lange høytlageret.

– Det har fungert utmerket i mange år, smiler Dobloug.

FABRIKKEN I SKOGEN: Orkla-fabrikken ligger snaut tre kilometer utenfor Elverum sentrum på Grundsetmoen - der Elverum Vekst nå klargjør store tomter til andre logistikkaktører.
Powered by Labrador CMS