Illustrasjonsfoto: Tove Irén Becker

Skal fange CO2 i Borg

Energiteknologiselskapet Baker Hughes og samarbeidsselskapet Borg Havn CO2 har signert en intensjonsavtale om karbonfangst- og lagring i regional industriklynge.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foranledningen har vært at Borg CO₂ har vært på søken etter partnere til kommersialisering og realisering av prosjektet. Partnere med både teknologikompetanse og økonomi for å ta selskapet videre, forklares det.

– Vi har kommet et riktig skritt på veien og progresjonen i arbeidet har vært god, sier havnedirektør i Borg Havn, Tore Lundestad, som også er leder av Borg CO₂. Han påpeker at Baker og Hughes er en stor og verdensomspennende aktør med faglig tyngde innen CO₂-fangst og -lagring.

– Gjennom dette samarbeidet tror vi at Borg CO₂ er bedre posisjonert for kommersialisering, og at vi kan oppnå våre mål for prosjektet, sier havnedirektøren.

Flere østfoldingær med

Borg CO₂-prosjektet inkluderer flere industripartnere, inkludert Borg Havn, og har som mål å fange opp og lagre utslipp fra industrianlegg i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Industriklyngen står i dag for cirka 630.000 tonn CO₂-utslipp årlig fra tre punktutslipp. Anleggene som vurderes for CO₂-fangst er Norske Skog Saugbrugs i Halden, Sarpsborg Avfallsenergi og forbrenningsanlegget Frevar. Sistnevnte ligger sammen med Kvitebjørn Bio-El i Fredrikstad. Etter å ha blitt fanget vil CO₂ gjøres flytende, fraktet og til slutt lagret under havbunnen i Nordsjøen. Tidligere har også Equinors, Total og Shells CO₂-lagringsselskap Northern Lights inngått en intensjonsavtale med Borg CO₂, som tjenesteleverandør av frakt og lagring av CO₂, opplyser havnen.

Graver dypere

– Det første mulighetsstudiet er fullført, og vi fortsetter nå med en utvidet mulighetsstudie som skal fullføres i løpet av 2021, forteller Lundestad. – Baker Hughes vil støtte dette arbeidet med sin portefølje av teknologi for karbonfangst og ingeniørtjenester. I tillegg vil vi i fellesskap evaluere den optimale strukturen for implementering av karbonfangstanleggene, og vi vil forfølge både nasjonale og europeiske tilskudds- og intensivmuligheter.

– Gjennom dette samarbeidet tror vi at Borg CO₂ er bedre posisjonert for kommersialisering, og at vi kan oppnå våre mål for prosjektet, sier Tore Lundestad.

– Vil akselerere

Borg CO₂ sin industrielle klynge-tilnærming gir Baker Hughes en god mulighet til å teste og skalere sin omfattende karbonfangst, bruk og lagring (CCUS) teknologiportefølje på flere typer prosesser, inkludert Chilled Ammonia Process (CAP) og Compact Carbon Capture (CCC) – løsninger, påpekes det.

– Vårt samarbeid med Borg CO₂ vil akselerere utviklingen av nye energigrenser som CCUS, og vi mener det er viktig å hjelpe dem på et tidlig tidspunkt, ved strategisk å støtte dem med vårt beste innen teknologi, sier Rod Christie som er konserndirektør for Turbomachinery & Process Solutions i Baker Hughes.

Powered by Labrador CMS