- Norges smarteste energisystem

REMA 1000 åpnet ny distribunal er det med et innovativt miljøkonsept som allerede har fått internasjonal oppmerksomhet fra Verdensbanken.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vår ambisjon har vært å flytte grenser for smarte energiløsninger. Dette miljøkonseptet gir oss muligheten til å benytte fornybar energi på en banebrytende og effektiv måte. Kort og godt er det kortreist energi som er høstet miljøvennlig, lagret effektivt og brukt smart, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i REMA 1000 i en pressemelding.

Lageret på 26.000 kvadratmeter vil forsyne REMA-butikker på Sør-Vestlandet med varer, og ble åpnet tirsdag 18. september.

I snitt vil 980 paller kjøre ut av distribunalen hver dag. Utviklingen av et bygg som sikrer effektiv og miljøvennlig drift har stått sentralt og teknologi som sikrer halvautomatisering er tatt i bruk. 

Beliggenheten på Vagle i Sandnes sikrer effektiv logistikk til alle butikkene. I tillegg gjør nærheten til jernbanen det mulig å flytte 70 prosent av inntransporten fra vei til elektrisk tog.

- I REMA 1000 er vi opptatt av å drive både effektivt og miljøvennlig. Vår holdning er at vi skal handle raskere og gjøre mer enn det som forventes av oss, uten at det går på bekostning av kostnadseffektivitet. Dette prosjektet er et eksempel på hvordan vi med innovativ teknologi kan spare både kostnader og energi, noe som kommer både miljøet og kundene til gode, sier Reitan.

Da produksjon og bruk av solkraft er en utfordring i et land med varierende vær, har nye muligheter for å nyttiggjøre seg av den fornybare energien stått sentralt. Innovasjonen ligger i hvordan bygget lagrer energi og ved hjelp av blant annet værvarsel forutser eget forbruk og produksjon. På denne måten kan den fornybare energien utnyttes mer effektivt enn hva som gjøres i dag. 

Bygget har 6337 kvadratmeter med solceller på taket og energien som generes forvaltes i et system som kombinerer elektrisk og termisk lagring. Kombinasjon av innovative elementer med intelligent styring danner et lokalt energikretsløp der tilgjengelige ressurser utnyttes maksimalt.

Dagligvarekjedens miljøkonsept har allerede fått internasjonal oppmerksomhet fra Verdensbanken samt en nominasjon til Smartgridsenterets Innovasjonspris. Det er første gang denne type løsning benyttes i Norge og prosjektet har fått tildelt støtte fra Enova.

ABB har levert en komplett batterilagringsløsning med batteribank, kontrollskap og energilagringskonverter. Effekten er 200 kilowatt (kW) mens kapasiteten er 460 kilowattimer (kWh), til sammenligning nok til drifte rundt 500 store kjøleskap i 24 timer.

-  Våre batterilagringsløsninger øker i popularitet og tas i bruk i stadig nye applikasjoner. De benyttes blant annet til integrasjon av ny, fornybar energi som sol- og vindkraft, til økt nettstabilitet, bedre forsyningssikkerhet, håndtering av effekttopper og innkjøp av elektrisk kraft når effekttariffen er lavest, forteller Steffen Waal, administrerende direktør i ABB i Norge.

Bygget produserer 840.000 kWh miljøvennlig solkraft årlig noe som tilsvarer årsbehovet til 40 eneboliger. Ved hjelp av intelligente valg basert på værdata, prissignaler i energimarkedet og prediksjon av byggets fremtidige energibehov sikres effektiv energibruk.

Systemet tar også hensyn til gevinst ved effektutjevning og variasjoner i strømpris. En tilleggseffekt er dermed at belastningen på kraftnettet reduseres.

Solkraftverket har en installert effekt på 1 MWp. Totalt dekker dette 25 prosent av det årlige energibehovet og i perioder drives bygget kun på solkraft.    

Powered by Labrador CMS