ENGASJERT: Direktør Kai Gulbrandsen ønsker at Princess skal være ledende innen samfunnsansvar.Foto: Øyvind Ludt

Princess med fokus på samfunnsansvar

SOSIALT BEVISST: Princess-topp Kai Gulbrandsen gløder når han forteller om kjedens satsing på miljø, arbeidsforhold og trygge varer.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Princess-kjeden har et sterkt ønske om å bidra til en tryggere og bedre verden, og var i den første detaljhandelskjeden i Norge der alle butikker og hovedkontoret ble Miljøfyrtårnsertifisert. Samtidig jobber man hardt sammen med organisasjoner som Initiativ for Etisk handel for å holde produksjonen forsvarlig, og produktene trygge.

- Skal vi være en kvalitetsmerkevare i fremtiden må det ligge mer enn pris og kvalitet i bunn. Den 8. august i år hadde jorden brukt opp alle ressurser som egentlig er tilgjengelig for ett år. Den datoen kommer stadig tidligere. Det er en trend vi må snu. Om alle gjør litt så bør det gå riktig vei. Som detaljhandel må vi gjøre det lett for forbrukeren å velge etisk og miljømessig riktige varer.  De skal vite at produktet er «innafor». Vi er slett ikke perfekte, men vi har startet prosjektet og kommer aldri til å slutte, sier administrerende direktør i kjeden, Kai Gulbrandsen til MT.

Føre var

Han ble selv spesielt engasjert da han skulle bil far, og oppdaget hvor mye farlige kjemikalier som finnes i en lang rekke produkter – også tekstilprodukter. Derfor krever Princess at fabrikkene deres, som er spredt i land som India, Pakistan, Bangladesh, Indonesia og Tyrkia, ikke bruker slike kjemikalier i det hele tatt i sine produkter.

- Vi jobber etter føre var-prinsippet. Kanskje er ett enkelt stoff ikke farlig i seg selv. Men hva med i kombinasjon med andre stoffer? Her vet vi ikke nok. Det er litt som røyking på 50- og 60-tallet. Da var jo ikke røyking farlig. Sånn ser vi for oss at det er med kjemikalier også, sier Gulbrandsen.

Koster lite

I tillegg til nøysomheten med kjemiske stoffer, er Princess påpasselig med å gå etter fabrikkene i sømmene hva gjelder arbeids- og lønnsforhold, både gjennom internasjonal sertifisering og stikkprøver.

- Hva koster dette dere?

- Jeg har aldri tenkt at dette koster oss noe. Si at et sengesett kanskje blir 20 kroner dyrere, 199 kroner i stedet for 179. Det er uansett latterlig billig. Det har vi råd til, avslutter Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS