Gjerrig franskmann

Selv om Peugeot Partner begynner å trekke på årene, blir bilen stadig litt fornyet. Sist ut var nye motorer, en facelift og automatisert girkasse.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Testbilen er en Partner i «Mesterutførelse» med en 1,6-liters 90hk motor og den nye Emg-girkassen. Emg-kassen er en manuell girkasse med automatisk giring, en løsning som virker positiv for bilens drivstofforbruk. Under testen hadde vi et forbruk på kun 0,48 liter/mil, noe som er blant det laveste vi har målt med last i denne bilklassen.

Emg-kassen fungerer bra under kjøring. Men i likhet med de andre manuelle kassene som er automatisert, føles det som om selve giringen tar litt for lang tid og at bilen mister noe fart i prosessen. Man blir på en måte hengende litt, spesielt ved rask akselerasjon.

En kan imidlertid bøte på «problemet» ved å fremprovosere giring gjennom å slippe litt opp på gassen. Da kjennes det tilnærmet som om bilen gires manuelt.

Det er også mulig å gire bilen helt manuelt ved å benytte F1-spakene på rattet. Men også her er det nødvendig å slippe litt opp på gasspedalen for å få en mykere giring.

Start/stopp

En av grunnene til det lave Co2-utslippet, er start/stopp-funksjonen. Denne er rask på avtrekkeren, og motoren stopper ofte før bilen står i ro, noe som er helt greit eksempelvis ved rødt lys. Like greit er det ikke når man skal rygge, og motoren stoppe mens føreren skrur over til revers.

Den nye bilen er lettkjørt, men med last kjentes den litt veik i de lavere turtallsområdene. Motoren utvikler relativt lite støy, men kombinasjonen av bilens Michelin-dekk og ru asfalt gav en sjenerende resonans fra lasterommet. Denne resonansen var uavhengig av om bilen hadde last eller tomt lasterom. Vesentlig bedre ble det derimot når asfalten ble glattere.

Førerplassen

Førerposisjonen er viet oppmerksomhet når Peugeot Norge har tatt frem en ny, «norsk» skillevegg. Denne veggen gir føreren ca. 11 cm bedre plass. Dette gjør at setet kan lenes bakover også når det står i bakerste posisjon på skinnen. Dessverre tillater verken Peugeot eller de norske myndighetene at også passasjersofaen kan flyttes litt lengre bakover for å kunne utnytte den ekstra plassen bedre. Men likefult er midtsetet i biler med automatisert giring blitt vesentlig mye bedre å sitte i, ettersom utbulingen rundt girspaken blir overflødig.

Instrumenteringen er hovedsakelig oversiktlig og lettbetjent, men med hele 6 hendler rundt rattet tar det noe tid å venne seg til de ulike posisjoner og funksjoner. Dersom manuell betjening av girskiftet velges, benyttes to av hendlene, men vi fant også ut at selv om bilen sto i automat-posisjon kunne disse benyttes til å overstyre girskiftet.

Midtsetet kan legges ned og konverteres til et arbeids- eller spisebord. Men den eneste plassen vi fant for å sette fra oss en kaffekopp, var i døren. Denne har en veldig lav kant som betinger at kaffekoppen har passe diameter til at den holdes på plass.

Med den større romfølelsen kom også hyllen over frontvinduet bedre til sin rett. Nå kan i alle fall undertegnede strekke hånden inn uten at armen må bøyes i umulige vinkler for å hente frem det som måtte finnes der.

Lasterommet

For mange er jo nettopp lasterommet hovedgrunnen til å velge en varebil. Partneren har et ganske normalt lasterom, men tregulv og veggkledning er med på å begrense nyttelasten noe. Bakdøren har kun 122 cm bredde i nedkant, noe som gjør at truckføreren bør være stø på hånden om bilen skal lastes med europaller. Pallehøyden begrenses også noe av at ved ca. 80 cm høyde begynner åpningen å skråne inn og i toppen av bakdøren er det kun 109 cm bredt.

Testbilen var også utstyrt med led-belysning i varerommet, noe som absolutt er verdt å titte nærmere på for alle som skal bruke bilen til ambulerende delelager eller verksted.

Powered by Labrador CMS