Profilerte stillinger fra Logistikkjobber

Simen Nord, ordfører i Moss, fikk æren av å teste el-laderen i innlandshavnen på Vanem. Prosjektleder Roar Løken fra EVR passer på at alt går riktig for seg. Bakerst på bildet er sjåfør Páll Björnsson fra Prime Cargo.

Nå kan også du lade ved innlandshavnen i Moss

VANEM: Moss Havn åpnet mandag et nytt hurtigladetilbud for tunge kjøretøy – og markerer samtidig at hele havneoperasjonen nå er elektrisk.

Mandag 19. mai markerte Moss Havn en ny milepæl i sitt arbeid med grønn logistikk. Med ordfører Simen Nord (H) til stede og ny ladeteknologi klar til bruk, ble det offisielt åpnet for hurtiglading av elektriske lastebiler ved Innlandshavna – og samtidig kunne havnesjef Geir Mosether fortelle at hele havneoperasjonen nå er fri for fossile drivstoff.

– Det handler om å være «klimasmarte». Og i Moss Havn betyr det at alt vi kontrollerer selv, nå går på strøm. Fra reachstackere og lastebiler til arbeidsbåt og hjullastere – dette er nå en helelektrisk havn, sier han stolt. Havnen og havnens driftsoperatør Westport ble tidligere i år tildelt Innovasjons- og logistikkprisen i forbindelse med Logistikkforeningen avdeling Østfolds årskonferanse i mars.

– Du bruker konsekvent begrepet «klimasmart» og ikke «klimavennlig» og «grønn transport»?

- Det er en liten kjepphest jeg har hatt i mange år. For «klimavennlig transport» får man jo strengt tatt aldri. Derfor foretrekker jeg klimasmart, begrepet rommer det samme som folk flest legger i klimavennlig transport, men lover samtidig ikke mer enn det kan holde, smiler Mosether.

Vi kan ikke nekte for at han har et poeng. Uansett, hva skags begreper man bruker, så har Moss Havn tatt nye grep som skal bidra til å redusere klimagassutslippene fra Moss Havn.

Havnedirektør Geir Mosether i Moss Havn under sin åpningstale for det nye ladeanlegget i Innlandshavnen på Vanem. Til venstre ordøfrer Simen Nord i Moss kommune.

Åpen for alle

På hver side av gjerdet til innlandshavna på Vanem står ladepunkt tilgjengelig. På innsiden for reachstackere i havnen som driftes av havneoperatøren Westport, på utsiden el-ladepunkt som er tilgjengelig for alle.

- Hvordan har interessen vært og hvordan vil dere prise bruken?

- Det har allerede vekket interesse hos logistikkaktører som Utne Transport, ColliCare og Prime Cargo som er innom, forteller Mosether. Hva pris angår forteller han at det vil være konkurransedyktig, men at havna ikke kommer å innlede noen priskrig mot kommersielle aktører.

Ordføreren: – Et symbol på noe stort

Ordfører Simen Nord, som sto for den offisielle åpningen, la vekt på at ladestasjonen – til tross for sitt beskjedne ytre – representerer noe langt større:

– En liten installasjon er det, men et symbol på noe stort og viktig – både for Moss og Norge, sa Nord.

Han trakk frem den langsiktige strategien for å elektrifisere både havna og transportinfrastrukturen knyttet til den, og pekte på at denne typen tiltak er avgjørende for å nå klimamålene lokalt og nasjonalt.

– Vi trenger mer klimasmart transport for å opprettholde produktiviteten i norsk økonomi. Og når vi samtidig klarer å levere slike prosjekter raskere enn planlagt, er det verdt å merke seg – det er ikke hverdagskost i offentlig sektor, sa han i åpningstalen.

En grønn pioner – ikke for første gang

– Dette prosjektet viser hva vi får til sammen med sterke samarbeidspartnere, sa Mosether, og nevnte blant annet Electrix, Elvia, EVR-Norge, Leif Grimsrød AS og Powerpal, sier Mosether. Prosjektet, som ble ledet av Roar Løken i EVR-Norge, har totalt kostet om lag 20 millioner kroner.

Moss Havn har i flere år markert seg som en pioner innen bærekraftig havnedrift. I 2019 kom landstrøm for skip, som eliminerer utslipp når skip ligger til kai. Samme år etablerte havna seg som først i landet med Innlandshavn – en terminal som ikke ligger ved vannet, men som ligger i et industriområde lenger inn i kommunen som gir plass og kapasitet til videre utvikling i et område der havnearealene i sentrum av byen er under press.

I samarbeid med Asko har Moss Havn også lagt til rette for sjødroner som krysser Oslofjorden uten utslipp. Og ved årsskiftet tok Westport over som terminaloperatør, med en elektrisk reachstacker allerede på plass før overtakelsen.

– Når det ikke virker, da merker man det

Mosether brukte anledningen til å trekke paralleller til vann- og avløpssystemer – usynlige i hverdagen, men kritiske for at alt skal fungere.

– Det vi står og ser på er kanskje ikke grandiost, det er ikke et bygg som ruver. Men det er helt avgjørende infrastruktur. Det er når det ikke virker at vi merker hvor viktig det er, sa han.

I containerhavna er det nå installert hurtigladere for både lastebiler og containertrucker, og hele systemet er koblet opp mot et felles energiovervåkingssystem med lastbalansering. Dette skal sikre stabil drift selv ved høyt forbruk og legger til rette for videre skalering.

Ikke siste milepæl

Mosether la ikke skjul på at han ønsker å fortsette utviklingen – men understreket at dette er et tydelig steg på veien mot en klimasmart logistikkmodell.

– Det viktigste er at vi nå også åpner teknologien for andre. Det skal være enkelt å være med energiomstillingen også i praksis, sa han.

Gode erfaringer bak rattet på el-lastebilen

Páll Björnsson, sjåfør hos Prime Cargo.

På åpningsdagen var det den elektriske Volvo-en til Páll Björnsson som fikk æren av å ta til seg «næring» fra hurtigladeren, men det kommer nok ikke til å bli noen vane.

- Det blir nok kanskje bare med denne ene gangen, smiler islendingen, som har kjørt lastebil siden 1995. Etter tre tiår bak rattet er han klar på at de elektriske lastebilene gjerne er et steg opp fra de med forbrenningsmotor.

- De er en del dyrere i innkjøp, men for oss som kun kjører og ikke må tenke på finansieringen av lastebilen, er det komfortabelt med el. Bilen er stillegående og det er mindre vedlikehold. Den er også god å kjøre. Men så er jeg også ganske heldig. Jeg kjører i faste ruter mellom kaia i Moss og innlandshavnen, forteller han. Sånn sett holder det å lade om natten for at lastebilene kan ta rundt åtte rundturer innenfor kommunegrensen.

- Men for sjåfører som trenger å lade, er jo dette helt topp. Jeg tror det kommer til å bli brukt en del, sier han om ladepunktet i Vestre Vanemvei 22. 

 

Powered by Labrador CMS