- Vi måtte svare mot Norgesgruppen

Rema og Coop med innkjøpssamarbeid for å møte Norgesgruppen og ICA. Eller for å presse Konkurransetilsynet?

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent at matvaregigantene Coop og Rema inngår et innkjøpssamarbeid gjennom det nyopprettede selskapet Core, som partene eier halvparten av hver.

Core står for Coop Og Rema og skal sikre de to matvarekjedene konkurransedyktige innkjøpsordninger. Partene legger ikke skjul på at samarbeidet er et svar på Norgesgruppen og Icas samarbeid, som ennå ikke er godkjent av konkurransetilsynet.

- Dette føltes som den eneste mulige måten å respondere på. Innkjøpsfordelen til Norgesgruppen blir så stor, at det ville blitt vanskelig for oss å konkurrere, sa Rema-sjef Ole Robert Reitan på en pressekonferanse, sammen med Coop-sjef Svein Fanebust, fredag.

- I dag har Norgesgruppen de beste innkjøpsprisene, fordi de er størst. Regningen for den fordelen de forventer å få, har vi følt at det er vi som har måttet ta, sa Reitan.

Kun innkjøp

Han understreket at dette kun dreier seg om et innkjøpssamarbeid.

- Vi skal fortsatt konkurrere som hund og katt. Men om vi skal kunne konkurrere må vi ha fornuftige innkjøpspriser, og det kan vi ikke hver for oss. Dessuten er dette kun et innkjøpssamarbeid, ikke et logistikksamarbeid, sa Reitan.

Avtalen som er inngått har imidlertid en selvdestrueringsklausul. Dersom Konkurransetilsynet skulle forby samarbeidet mellom ICA og Norgesgruppen, vil CORE avgå med en rask død.

PR-stunt?

ICA Norge tror imidlertid at Rema og Coop kun gjennomfører dette som et pr-stunt for å få Konkurransetilsynet til å stanse deres samarbeid med Norgesgruppen.

- Vi ser på dette som et rent PR-stunt. Ryktene har versert i lang tid og vi vet at Rema og Coop har vært i så tett dialog at de kunne lansert dette for mange måneder siden. Vi vet også at Reitan og Coop er i dialog med Konkurransetilsynet, og de vet at det snart kommer en konklusjon fra tilsynet. Da er timingen perfekt for å legge press på Tilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis i Ica Norge til Aftenposten.

Han legger til at han regner med at Konkurransetilsynet forstår at Coop og Rema spiller et spill.

- Vi tror også det er utopisk at to kamphaner som Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-sjef Svein Fanebust kan samarbeide om noe som helst, sier Takle-Friis.

- En realitet

På spørsmål om dette er en måte å presse Konkurransetilsynet på svarer Reitan:

- Det er ingen utpressing, det er bare en realitet. For Rema blir det umulig å konkurrere på lang sikt mot en aktør som betaler 5-10 prosent mindre for varene, sier Reitan.

Ole Robert Reitan innrømmer at konsekvensen blir et duopol om begge samarbeidene blir en realitet, og at det kan gå ut over bredden i det norske matvaremarkedet fordi det kun vil være to beslutningsmyndigheter som avgjør innkjøp.

- Vi sier ifra fordi alle interesserte i Norge, forbrukere og politikere, fortjener å få se konsekvensene av Icas og Norgesgruppens samarbeid, sa Reitan.

 - Dette er et duopol vi egentlig ikke ønsker, men som vi forretningsmessig er nødt til å gjennomføre, sier Coop-sjef Fanebust.

- Det er bedre om det blir to store, en én stor og to små. Men det beste for konkurransen og markedet er om det forblir fire, understreker Reitan, og legger til at dette er noe de har tenkt på lenge.

- Dette har vi tenkt på siden ti minutter etter at vi hørte om Ica og Norgesgruppens samarbeid, sier Reitan.

Powered by Labrador CMS