Anders Aasen (til venstre) og Eldar Sletteng er henholdsvis daglig leder og administerende direktør i Clean Flame. De sender så mye ved de klarer sjøveien.

Derfor velger vedhandleren sjøveien

LARVIK: Clean Flame bruker helst sjøveien og lastebiltransport bare når de må. Men det er ikke først og fremst av bærekraftshensyn - det er bare en ekstra bonus.

Publisert

Clean Flame selger ved og fyringsprodukter på det norske markedet, og i takt med økte strømpriser de siste årene har omsetningen vokst fra 146 millioner i 2021 til 260 millioner kroner i fjor. Mesteparten av veden som brennes i norske peiser og ovner er produsert i Norge, men etterspørselen er til tider så stor at noe må importeres.

– 95 prosent av vedforbruket i Norge er norsk og lokalt, men vi henter likevel 80-85.000 tonn fra Sverige og Baltikum, forteller deleier og administrerende direktør Eldar Sletteng.

Larvik Havn er en av havnene som Clean Flame sender sitt gods til. Selskapet bruker sjøveien helt opp til Trondheim, mens videre nordover er det fortsatt lastebilen som er enerådende.

Under Business HUB på Festiviteten i Larvik, i regi av Larvik Havn og Shortsea Promotion Center, fortalte Sletteng om hvorfor Clean Flame i stor grad flytter godsvolumet sitt fra Baltikum sjøveien.

– I dag flytter vi rundt 70 prosent av volumene sjøveien. 30 prosent med lastebil – ikke fordi vi nødvendigvis vil, men fordi vi må, sier Sletteng.

Mange gode argumenter

Han er klar på at sjøveien brukes ikke første og fremst på grunn av bærekraftshensyn, men fordi det ofte er den mest fornuftige løsningen av mange hensyn. Han trekker frem fem gode grunner til at Clean Flame velger sjøveien: Kortreist og pris levering, forutsigbarhet, «flytende lager», bærekraft og at sjøveien er konkurransedyktig.

– Vi har valgt sjøfrakt fordi det er konkurransedyktig, eller la oss være ærlige: det er billigere. Det er kostnadseffektivt. Hadde lastebil vært 20 prosent billigere hadde vi ikke valgt sjøveien, så ærlige må vi være. Bærekraft kommer på kjøpet med sjøtransporten, sier Sletteng.

Sjøveien har også ytterligere fordeler som Sletteng og hans daglige leder Anders Aasen setter stor pris på, som forutsigbarhet og kortreist, lokal levering til sluttkunde.

– Varene våre kommer til Larvik med Viesea hver onsdag. Da kan vi planlegge levering til lokalområdet her med konkrete tidspunkter. Når vi leverer fra havna til sluttkunde kan vi avtale helt presist med butikken, vil de har varen klokken 11 eller klokken 12?, sier Sletteng.

Over 110 personer var samlet til Business HUB i regi av Larvik Havn torsdag, og her fikk vi høre om Clean Flames logistikk-prioriteringer .

Det gir en presisjon lastebilen ikke kan konkurrere med. Clean Flame frakter ved sjøveien langs kysten til og med Trondheim. Lenger nord må det lastebilleveranser til, og da oppstår lettere forsinkelser og utfordringer.

– Når biler som skal kjøre 200 mil til Nord-Norge, oppstår det ofte forsinkelser. Det gir en mindre forutsigbar og presis levering, sier Sletteng.

- Bruk ledetiden til din fordel

Naturligvis kan fremføringstiden fra Baltikum være mye lengre med sjøtransport enn med bil. En lastebil fra Estland til Oslo tar maks tre dager. Mens ledetiden sjøveien gjerne kan være oppe i to-tre uker. Men hvor lang tid det tar spiller mindre rolle for Clean Flame enn forutsigbarheten.

– Det bruker vi til vår fordel. Da vet vi at vi har varer som kommer inn, den og den dagen i den og den byen. Våre kunder som er kjedebutikker, får også en trygghet i den forutsigbarheten, sier Sletteng.

I tillegg ser Sletteng på varene om bord i et skip som et flytende lager. Derfor fylles containerne gjerne med mer varer enn det som faktisk er solgt.

– Ikke alt vi laster om bord er solgt. 85 er forhåndsbestilt, mens 15 prosent gjerne er ikke solgt ennå. Vi booker det vi kaller «blindcontainere» med stor suksess, og treffer i ni av ti tilfeller, sier Sletteng.

- Ta eierskap til prosessen

Han har noen konkrete råd til vareeiere som ønsker å bruke sjøveien.

– Ta eierskap til prosessen. Det er nyttig å sette seg inn i mulighetene og hva som finnes av løsninger. Havner, rederier og lokale transportører – hvem tilbyr hva? Det samme gjør vi på avsendersiden, vi tar eierskap til egen transport. Vi setter oss inn i hvilke transportører som finnes, sier Sletteng.

– God planlegging er også en nøkkelfaktor. Da blir det like enkelt å sende containere sjøveien som å bestille en lastebil. Nå i juni planlegger vi vedordre frem til mars neste år, og vi tilpasser behovet hele veien fremover, sier Sletteng før han oppsummerer:

– Min påstand: For det første er containerfrakten på sjøen kostnadseffektiv, den er forutsigbar, og den gir kortreist levering fra havn til nærbutikk. Og det er bærekraftig – men det får vi med på kjøpet på grunn av de andre fordelene.

 

 

Powered by Labrador CMS