Superspeed-fergene har den siste måneden gått på biodiesel med gode resultater.

Kuttet Superspeeds utslipp med biodrivstoff

Den siste måneden har Color Lines to danskeferger brukt biodrivstoff, og dermed kuttet sine klimautslipp betydelig.

Publisert

Superspeed 1 og 2 trafikkerer mellom Hirtshals i Danmark og Larvik og Kristiansand i Norge, og er den raskeste veien mellom Norge og Danmark. Den siste måneden har Bunker One levert biodrivstoff til fergene, og har ifølge en pressemelding fra Bunker One med det redusert CO₂-utslippene med hele 85 prosent for den drivstoffandelen der konvensjonelt drivstoff har blitt erstattet med biodrivstoff.

Fordelene med B100-biodrivstoffet, utover utslippsreduksjonene, er at det ikke er nødvendig å gjøre modifikasjoner på skipenes motorer. 

– Dette er en pilotering. Vi jobber med hele bærekraftsagendaen, inklusive alle aspekter rundt utslippsreduksjoner og klimaforbedringer. Biodrivstoff er et veldig interessant her og nå-alternativ for å kutte utslipp, sier kommunikasjonsdirektør i Color Line Erik Brynhildsbakken til MT.

Blir en del av miksen

Han forteller at Color Line har kjøpt inn en mengde biodrivstoff for å teste på skipene.

– Ulike drivstoff har litt ulike egenskaper, og vi må være trygge på at våre systemer fungerer som det skal operasjonelt, sier Brynhildsbakken.

– Vi er helt i sluttfasen av piloteringen. Vi kan slå fast at vi har hatt veldig gode resultater, og at biodrivstoff kommer til å være en del av vår fuelmix fremover, legger han til.

Bunker One har levert høykvalitets B100-biodrivstoffet til Color Line fra danske DAKA ecoMotion. Biodrivstoffet er produsert lokalt i Danmark fra organisk avfall. Ifølge DAKA ecoMotion kan byttet fra fossilt brensel til B100 biodrivstoff redusere klimagassutslippene med rundt 85 prosent sammenlignet med tradisjonell skipsdiesel. Ulempen er at biodrivstoffet foreløpig ligger et godt hakk høyere i pris en tradisjonell diesel. 

– Det er en kjent sak at biodrivstoff har en høyere pris i markedet enn konvensjonelt drivstoff. Derfor har næringen i lang tid pekt på behovet for såkalte differansekontrakter også for biodrivstoff, slik at det ikke skal være en kostnadsmessig ulempe å velge grønt, sier Brynhildsbakken.

Kvotepliktig

Skipsfarten ble fra 1. januar en del av EU ETS, som er betegnelsen på det europeiske systemet for handel med kvoter for utslipp av klimagasser. Systemet skal gradvis innfases med 40 prosent kvoteplikt fra 2024, 70 prosent fra neste år og full kvoteplikt fra 2026.

Det betyr i praksis at skipsfarten må betale for utslipp. At Color Line kutter sine utslipp er dermed selvsagt en fordel for selskapet, men også indirekte for fergerederiets godskunder.

– Det skjer fordi overfarten blir grønnere. Det kommer oss til gode, men også kundene til gode gjennom at de kan dokumentere lavere utslipp i sin kjede, sier Brynhildsbakken.

Powered by Labrador CMS