Noen av de som gjør suksessen mulig hos Robotic Innovation. Fra venstre: Vidar Kro, Magnar Stokkeland, Kristian Dahle Hodne, Caroline Zachariassen, Jarle Haugland Berge med Alexander Mong foran i midten.

Robot-selskap fra Jæren skal digitalisere og automatisere Schneider Electrics fabrikker

I sju år har Annette Anfinnsen jobbet knallhardt med Robotic Innovation. Nå skal det lille selskapet på Jæren levere både soft- og hardware til gigantiske Schneider Electric.

Publisert Sist oppdatert

Schneider Electric er et internasjonalt konsern som er ledende innen produksjon av strømstyringsprodukter, og omsatte i 2022 for 34,2 milliarder euro og har 155.000 ansatte. Robotic Innovation fra Bryne omsatte samme år for 7,8 millioner kroner, men blir nå global leverandør av innovative løsninger for digitalisering av Schneider Electric fabrikker på verdensbasis.

Grunder og daglig leder Annette Anfinnsen har jobbet hardt siden 2017 med å skape lokale arbeidsplasser og eksportere norsk teknologi. Nå står hun på trappene til en global suksess.

Det er en lykkelig og litt utladet tech-pioner og -gründer, Annette Anfinnsen, som forteller om den nye avtalen til MT.

– Det er litt voldsomt og veldig deilig å få til, sier hun.

Pallestasjonen til Robotic Innovation som sørger for sømløs og automatisk palleflyt.

Rent konkret skal Robotic Innovation levere løsninger basert på mobil robotteknologi for automatisering av intralogistikk til Schneider Electrics fabrikker over hele verden. Bestillingen på første leveranse er mottatt for en ny fabrikk i Mexico, og dette representerer startskuddet for en omfattende implementering i flere fabrikker i USA og Canada. Avtalen skal bidra til å optimalisere logistikkprosesser, øke effektiviteten og legge grunnlaget for fremtidens intelligente fabrikker.

– Vi skal levere pallehåndteringsstasjoner som er et produkt som er utviklet og produsert på Jæren. Så skal vi levere programvare som vi har utviklet for logistikkhåndtering i fabrikker. Vårt mål er å revolusjonere logistikkprosesser og styrke våre kunders konkurranseevne, forteller Anfinnsen.

Automatiserer automasjonen

Automatisk pallehåndtering levert av Robotic Innovation hos Asko Rogaland, effektiviserer vareplukk. Nå kommer Schneider Electric inn som kunde.

Pallehåndteringsstasjonene fra Robotic Innovation er spesialtilpasset for å ta imot paller fra en autonom mobil robot (AMR) og videreføre pallen inn i et automatisert system uten at manuell håndtering er nødvendig. Systemet er blant annet levert til Asko Rogaland tidligere.

– Vi har drevet med utvikling på dette siden 2017, og var sånn sett tidlig ute før nesten noen skjønte hva dette var. Nå har det skjedd en modning markedet, sier Anfinnsen.

Robotic Innovation er forhandler av AMR-er fra danske MIR i Norge. Schneider Electric har allerede integrert 70 AMR-er fra MIR i sin produksjon. Gjennom samarbeidet med Robotic Innovation skal AMR-enes effektivitet og produktivitet økes.

JIWA-plattformen er et verktøy for styring av logistikk som skal leveres til Schneider Electric sine fabrikker.

– Vi kan ta deres grad av digitalisering og automatisering av fabrikkene til et nytt nivå. Videre har vi laget en front end-applikasjons som kan håndtere alle typer utstyr og kan integreres mot ethvert datasystem.

Første leveranse i juni

De første leveransene skal sendes fra Jæren til Mexico i juni. For å få til den økte produksjonen blir Anfinnsen nødt til å bemanne opp kraftig. Hun anslår at omsetningen vil øke fra rundt fem millioner kroner i 2023 til mellom 20 og 25 millioner kroner i år.

– Vi vet ikke helt hvor stort det blir etter hvert. På den første fabrikken hadde vi fått en indikasjon på hva de skulle bestille, men det ble til slutt fem ganger så mye, så nå skal vi levere 11 stasjoner. Dette er en ny fabrikk og dette er byggetrinn én. Totalt har Schneider Electric 40–45 fabrikker i Nord-Amerika, så vi begynner der, sier Anfinnsen.

Det som blir viktig for oppstartsbedriften fra Jæren nå, er å gjøre jobben skikkelig.

– Vi må levere kvalitet fra første stund, og det skal vi klare sier Anfinnsen.

Passende dato

Anfinnsen er elektriker og automasjonsingeniør, og har lang erfaring fra automasjon i industrien og i olje- og gassbransjen, og også fra gründerbedrifter som jobber opp mot oljebransjen. Hun har siden 2017 jobbet med å bygge opp Robotic Innovation, og er spesielt glad for å kunne vise til denne kontrakten og suksessen i forbindelse med kvinnedagen 8. mars.

– Jeg har vært vant til å være en kvinne i en mannsdominert sektor, og ikke hatt noen problemer med det. Motivasjonen for min del var å skape innovasjon og arbeidsplasser innen teknologi i Rogaland som ikke er innen olje og gass. Men jeg ser at det er viktig at noen går foran, og at andre kvinner kan finne mot når de ser at andre lykkes. Jeg tenkte ikke på det da jeg startet, men jeg ser nå at det er viktig med noen forbilder, sier Anfinnsen.

Powered by Labrador CMS