Profilerte stillinger fra Logistikkjobber

AutoStore-roboter passer tydeligvis ikke bare til smarte lagre og effektiv netthandel, men også til å produsere kortreist mat.

Nå er AutoStore blitt gårdsgutt

I et lager utenfor Phoenix, Arizona, spirer tusenvis av urter og salater – ikke i jord, men i kasser styrt av AutoStore-roboter. 

Dette er Opollo Farm, et nytt, helautomatisert vertikalt landbrukssystem utviklet av AutoStore og agroteknologiselskapet OnePointOne. Nå leverer denne høyteknologiske «bondegården» ferske grønnsaker til Whole Foods-butikker i området – dyrket raskere, smartere og med kort vei til kundene.

Hva er vertikalt landbruk?

  • Vertikalt landbruk er en måte å dyrke planter innendørs med langt høyere produksjon og lavere utslipp enn utendørs.
  • Dyrkingen foregår helt uten jord, og med kunstig lys og i helt lukkede systemer.
  • Det finnes to ulike metoder i dag: Hydroponikk som foregår uten bruk av jord. Jorda erstattes med næringsrikt vann. Aeroponikk som også foregår uten at røttene er i vann. I stedet dusjes røttene jevnlig med en vanntåke som inneholder de næringsstoffene plantene trenger.
  • Fordelene er at det er plassbesparende, fører til mindre vannforbruk og mindre bruk av sprøytemidler. I tillegg kan transportkostnader reduseres ved at plantene kan dyrkes nær forbruker.
  • En mulig ulempe ved vertikalt landbruk er økt energibruk til lys og oppvarming/kjøling.

Med Opollo Farm tar AutoStore et skritt fra lagerlogistikk til matproduksjon, men bruker fortsatt sitt velkjente kubebaserte lager- og robotsystem. Her brukes det ikke til å flytte varer, men levende planter – som bokstavelig talt vokser mens de flyttes gjennom gridet.

– Opollo Farm viser hva som er mulig når velprøvd automasjon møter globale utfordringer som matsikkerhet og bærekraft, sier Parth Joshi, Chief Product Officer i AutoStore i en pressemelding.

De tradisjonelle AutoStore-kassene er byttet ut med brett der det vokser salat og urter.

Et nytt bruksområde for kubesystemet

Kjernen i løsningen er AutoStores modulbaserte og plassbesparende lagerteknologi. Plantene sås automatisk og flyttes deretter gjennom et tettpakket grid, hvor robotene sørger for optimal tilgang på lys, vann og næring. Når avlingene er klare – allerede etter 15 dager – hentes de ut via én felles port, akkurat som i et tradisjonelt AutoStore-anlegg.

Denne typen vertikalt landbruk bruker opptil 95 prosent mindre vann enn konvensjonelt jordbruk og krever ingen plantevernmidler, takket være full miljøkontroll innendørs. Resultatet er et lukket, bærekraftig og høyproduktivt dyrkingsmiljø, som lett kan plasseres i urbane områder.

– Tradisjonelt landbruk forbruker enorme mengder vann og landareal – ressurser som blir stadig knappere, sier Sam Bertram, CEO i OnePointOne. 

– Med AutoStores modulære robotikk kan vi dyrke mat nesten hvor som helst, med en brøkdel av ressursene.

Lager og landbruk smelter sammen

For logistikknæringen er dette et tydelig eksempel på hvordan lagerteknologi kan finne helt nye anvendelser. Den kubebaserte lagringsarkitekturen gir høy tetthet og skalerbarhet, noe som gjør at Opollo Farm kan plasseres i eller ved eksisterende distribusjonssentre. Dermed kan hele reisen fra «jord til bord» forkortes – i dette tilfellet fra over 3000 kilometer til bare noen få mil.

– Dette er et nytt paradigme: høyteknologisk matproduksjon i umiddelbar nærhet til forbrukeren, sier Chris Petroulakis i Whole Foods Market. 

– Vi ser på Opollo Farm som et bevis på hvordan avansert teknologi kan revolusjonere lokalmatens rolle i forsyningskjeden.

Klar for vekst

Opollo Farm er per i dag i pilotdrift, men planene om å skalere opp er klare. Systemet er utviklet for sømløs utvidelse og fleksibilitet, både i størrelse og type avling. Hele driften styres av et avansert programvaresystem som overvåker plantenes tilstand og justerer miljøfaktorene i sanntid.

Powered by Labrador CMS