Ethiopian Airlines åpnet ny flyfraktterminal i Addis Abeba, den største i sitt slag i Afrika.
Ethiopian Airlines åpnet ny flyfraktterminal i Addis Abeba, den største i sitt slag i Afrika. (Bilde: Sebastian SOMMER)

Størst på kontinentet

Skal gjøre Addis Abeba til en internasjonal frakt-hub.

Ethiopian Airlines feiret i slutten av juni åpningen av den største og mest moderne flyfraktterminalen i Afrika.

Anlegget har kostet rundt 125 millioner dollar å bygge, og er laget for å håndtere opp til 600.000 tonn gods årlig, foreløpig. Det foreligger allerede planer for å doble denne kapasiteten.

Ethiopias statsminister Hailemariam Desalegn holdt tale under åpningen.
Ethiopias statsminister Hailemariam Desalegn holdt tale under åpningen. Foto: Sebastian SOMMER

Anlegget setter en helt ny standard innen automasjon og sikkerhet i Afrika, ifølge det tyske selskapet Acunis, som står bak selve utbyggingen. To automatiserte lagre for håndtering av flyfraktcontainere (ULD) er hjertet av anlegget. Halvparten av det 38.000 kvadratmeter store bygget er avsatt til å håndtere ferskvarer, og er kjølt ned til mellom to og ti grader.

Ethiopian Airlines håper at anlegget ikke bare skal håndtere import og eksport til Etiopias hovedstad Addis Abeba og de omkringliggende områdene, men også bli en internasjonal frakt-hub.

Delingsøkonomi i logistikkbransjen

Selve fundamentet i DHL er bygd på delingsøkonomi. I starten hendvente DHL seg til privatreisende med gratis flybilletter i bytte mot en del av den tillatte bagasjekvoten for å transportere nødvendige dokumenter til klarering av sjøfrakt på destinasjonen. I en tid hvor det var et problem at containertrafikken bidro til både økt tempo og volum i sjøfrakten klarte DHL på den måten å få det originale konnossementet fram lenge før containerskipene la til havn. Så snart dokumentene hadde landet, fraktet et kurernettverk de nødvendige papirene til den endelige destinasjonen. Les hele saken

Til toppen