: Atle Lunde fra Nortemp (t.v.) og Frode Jensen i Nortemp gleder seg over at dieselforbruket går ned med moderne og mindre motorer.

Sparer penger med mindre motorer

Med 14 nye Scania 500R Super-trekkvogner så Nortemp forskjell på dieselforbruket øyeblikkelig.

Publisert

De 14 nye trekkvognene erstatter tilsvarende antall av Nortemps 50 egne biler.

Dagens Scania-bilpark hos Nortemp består, med ett unntak, av rekkeseksere på 13-liter. Selv om lassene i all hovedsak er lette og ligger mellom 35 til 40 tonn, kjørte de tidligere nesten utelukkende med V8-ere med 580 hestekrefter. Mindre motorer og nyere teknologi har vært viktig for å få ned forbruket og dermed utslippene på Nortemps kjøring. Nå har de fått biler med den nye Super-drivlinjen.

– I løpet av de siste 10 årene har forbruket vårt godt ned med mellom 30 til 40 prosent. Det betyr mye for både økonomi og utslipp, sier Frode Jensen, daglig leder i Nortemp Transport i en pressemelding fra Scania.

Sammenligner

Nå er det Scanias 500 hesters motor som utgjør stammen i Nortemps bilpark. Sammen med sine egne 50 biler har Nortemp også et tilsvarende antall med innleide biler.

– Vi må ha to leverandører å måle mot hverandre. Å vite at vi får det som er riktige priser på utstyret vi kjøper er viktig for oss, sier Atle Lunde i Nortemp.

– Jeg vil påstå at servicen i etterkant er vel så viktig som prisen. Hvis den ikke virker, så spiller det ikke noen rolle med resten. Derfor mener jeg at tilgangen på service er det som veier aller tyngst på vektskåla, sier Frode Jensen.

Nortemps biler og traller transporterer i praksis bare termo- og matvarer. Coop står for rundt 60 prosent av oppdragsmengden, mens resten fordeler seg hos de andre matdistributørene.

Bilene kjører i faste ruter langs kysten av Sørlandet, opp til Stavanger og mellom Oslo og Bergen. Kjøringen er todelt med både terminal til terminal og distribusjon til butikker for Coop på Sørlandet.

Kjører langt

Nortemps lastebiler som kjører lengst, går fem turer mellom Oslo og Bergen i uka. Det blir 250.000 kilometer i året. De bilene som går kortest, tilbakelegger 120.000 kilometer langs norske veier.

– Vi tilbringer mange timer langs E18 og E39 i løpet av året. I gjennomsnitt går bilene våre rundt 180.000 kilometer i året, sier Atle Lunde. Fordi det er stort spenn i kjørelengde, velger Nortemp å ha ulike intervaller på hvor lenge de kjører med bilene. Noen kjøres i to år, mens andre går i tre år.

Powered by Labrador CMS