PÅ LAG: Stig Fridlund (til venstre) fra Hesselberg og Lars Harding Knudsen fra Robotize gleder seg til et langt og godt samarbeid.

Fokus på dansk AMR

STUTTGART: Robotize er et dansk tech-selskap som leverer smarte AMR-løsninger. – Markedet er absolutt økende, sier Stig Fridlund hos den norske importøren Hesselberg.

Publisert

Hesselberg er først og fremst kjent for å være leverandør av Linde-trucker i Norge, men for å også kunne konkurrere bredere innen ulike automasjonsløsninger har de inngått et samarbeid med Robotize om å levere deres AMR-er (Automated Mobile Robots) på det norske markedet.

– Vi har hatt suksess med dette hos blant annet Nortura i Tønsberg, der vi har levert fem AMR-er som er integrert med resten av produksjonsutstyret på griseslakteriet, sier Stig Fridlund.

Den lille varianten av AMR-en til Robotize, P35, navigerer helt på egenhånd og håndterer de fleste hindringer.

Vi møter Hesselbergs produktsjef på standen til Robotize i Stuttgart, sammen med Lars Harding Knudsen, salgsdirektør hos Robotize. Sistnevnte forteller at Robotize ble startet i 2016 og i dag har 32 ansatte.

– Vi leverer AMR-roboter til å transportere paller i industrien. Det kan være innen logistikk, men per i dag mest til produksjonsbedrifter, sier Harding Knudsen.

Tysk storkunde

Blant de største kundene de har så langt, er maskinprodusenten Claas i tyske Paderborn, der Robotize har levert seks AMR-er og mer enn 150 pallestasjoner. Her avleverer robotene varer til både produksjonslinjen, til og fra lageret og til et vaskesystem, helt automatisk. Jobben gjør robotene i et krevende miljø med potensielt oljesøl og metallfliser på gulvet, med ujevnt underlag.

Med en lastekapasitet på 1,2 tonn og en hastighet på opptil 9 km/t gjør robotene hos Claas en effektiv jobb, som tidligere måtte utføres gjennom manuelle, tunge løft og tidkrevende transport for de ansatte.

Perfekt for produksjon

I Norge ser Stig Fridlund det største potensialet hos produksjonsbedrifter.

– Anlegg der operatører står og monterer deler, og trenger delene på rett sted til rett tidspunkt, der ser vi det største potensialet, sier Fridlund.

Når man går rundt i de 10 hallene på Logimat i Stuttgart, ser man en lang rekke AMR-løsninger som ser relativt like ut. Flate roboter frakter paller fra en stasjon til en annen.

– Hva gjør at man bør velge Robotize fremfor de andre maskinene som er utstilt i hallen her?

– Du skal gjøre det på grunn av sikkerheten. Vi har flere lag av sikkerhet på våre roboter enn andre produsenter. Installeres man våre roboter er de sikkerhetsgodkjent på forhånd, sier Harding Knudsen.

Han trekker også frem automatisk navigering og evnen til å optimalisere ruter og unngå hindringer uten assistanse, samt et intuitivt og enkelt brukergrensesnitt.

– I tillegg er et godt salgsargument alt verktøy som kan kobles på i tillegg. Det er viktig for oss i Hesselberg, sier Stig Fridlund.

Viste liten variant

På Logimat viste Robotize for første gang en mindre versjon av AMR-en, med navnet P35. Den har en lastekapasitet på 250 kg og kjører på samme programvare som storebror. Denne lille varianten er naturlig nok lettere og smidigere og litt raskere på avtrekkeren. ¨

– Den kan akselererer ganske hurtig, men har ellers den samme topphastigheten på 9 km/t, sier Lars Harding Knudsen

Powered by Labrador CMS