NESTE NIVÅ: MAN har vist frem neste generasjon TGE, Next Level. Her er det sikkerhetssystemer og førerkomfort som står på programmet.

MAN fornyer TGE

SIKKERHET: Når MAN nå lanserer oppgraderingen av varebilen TGE er det sikkerhet og førerkomfort som er hovedpunktene.

Publisert Sist oppdatert

Etter at MAN entret varebilsegmentet med en tvilling av Volkswagens Crafter i 2016 har de etter eget utsagn hatt god suksess med bilen. I 2023 solgte de over 26000 TGE-varebiler. Helt fra starten har MAN hatt en klar strategi om at TGE skal være varebilenes lastebil, med det mener de at de skal være best på konverteringer som trenger påbyggsløsninger. Her har MAN-organisasjonen allerede god kompetanse fra lastebildelen av selskapet.

SUKSESS: MAN har hatt god suksess med TGE etter introduksjonen i 2016, men en ny elektrisk drivlinje er ikke på plass denne gangen.

Selskapet forteller også at i tråd med det som er vanlig i lastebil-verdenen har de lange åpningstider, som gjør at kundene kan komme på besøke utenom vanlig kontortid, noe som er viktig for mange brukere av denne typen kjøretøy.

Aktiv og passiv sikkerhet

MAN TGE Next Level får en ny nettverksarkitektur med en nye kontrollenheter som oppfyller de høyere cybersikkerhetskravene og samtidig og øker både aktiv og passiv sikkerhet for sjåfører og andre trafikanter ved hjelp av nye førerassistentsystemer. Bilen er dermed bedre beskyttet mot digital manipulasjon og uautoriserte endringer i kjøretøyets programvare og er også klargjort for fremtidige digitale nettjenester. Det er også blitt mulig å foreta over-the-air oppdateringer som reduserer behovet for verkstedbesøk

NYTT: Dashbordet er helt nytt med nye infotainment-skjermer og nytt ratt.

Nye kontrollenheter, radarsensorer og kameraer gjør det mulig å forbedre sikkerheten og assistansesystemene for sjåføren betraktelig. Totalt er det 27 ulike assistanse-systemer i bilen, eksempelvis Blindsonevarsel og start advarsel er helt nye og kommer som standard på alle MAN TGEer over 3,5 tonn med N2-godkjenning og valgfritt for kjøretøy med N1-godkjenning. De valgfrie assistentsystemene, Cruise Assist, Cruise Assist Plus og Turn Assist, er også nye. I tillegg er nesten alle systemer oppgradert og funksjonene utvidet.

MAN TGE Next Level har tretthetsdeteksjon, trafikkskiltinformasjon, intelligent hastighetsassistent, nødbremseassistent, parkeringsassistent, aktiv filholder, Cruise-kontroll- og dekktrykkovervåkingssystem.

Nytt standardutstyret på MAN TGE med N1-godkjenning er også passasjerkollisjonspute og et ulykkesregistreringssystem som lagrer kritiske, kollisjonsrelaterte parametere og informasjon kort tid før, under og umiddelbart etter en kollisjon.

Nytt dashbord

MULTIFUNKSJON: Rattet har fått flere knappefunksjoner.

TGE Next Level kommer også med nytt dashbord med digital instrumentering og en touch skjerm for kontroll av kjøretøyets funksjoner og infotainmentsystem. Her er det stemmestyring og muligheter for trådløs Apple Carplay og Android Auto. Skjermen kommer i to varianter med 10,4 og 12,9 tommer.

Det nye rattet har multifunksjonskontroller og girskifteren kommer som en spak på siden av rattet i tillegg er det automatisk parkeringsbrems med en bryter på dashbordet. Nøkkelløs start er også på plass.

I sommer

Produksjonen av de første modellvariantene starter i juni med flere varianter fortløpende utover året.

Det er under skallet de fleste endringene har skjedd og MAN har derfor en TGE Next Level Edition som skal skille seg ut fra tidligere modeller.

Drivlinjene har ikke så mange endringene. Motoren forblir en 2-liters turbodieselmotor og girkassene blir de samme. Den minste motoren vil forsvinne ut av porteføljen, og den forhjulsdrevne versjonen vil få en motor med 202 hk som den kraftigste.

Det er foreløpig ingen endringer når det gjelder elektrisk drivlinje. MAN og VW stoppet produksjonen av denne drivlinjen for en tid tilbake, og ingenting tyder på at vi vil se noen ny elektrisk versjon de neste årene. VW har tidligere antydet at det ikke blir aktuelt før neste generasjon Crafter skal lanseres om 3-4 år.

 

Powered by Labrador CMS