THEO TESTER: BYD ECB80

Solid kraftpakke
Vi har testet den største modellen i BYDs nye ECB-serie. Dette er en solid og lettkjørt truck, hvis største fortrinn er BYDs eget litium jernfosfat-batteri.
Kinesiske BYD, som står for Build Your Dreams, har lenge produsert gaffeltrucker, men det er enn så lenge ikke introdusert på det norske markedet – i motsetning til selskapets busser og personbiler som flittig trafikkerer norske veier. I fjor utvidet BYD truckporteføljen med motvektstrucker på seks til åtte tonn, og vi har fått teste den tyngste varianten.

Trucken vi har kjørt er den samme som sto utstilt under fjorårets LogiMat-messe i Stuttgart. Da var den imidlertid en sjutonner. BYD bruker nemlig samme chassis for de ulike løftekapasitetene, bare motvekten endres. Sjutonneren er på den måten blitt oppgradert til en åttetonner, selv om klistremerkene på siden fortsatt indikerer sju tonn: ECB70.
Romslig

Førsteinntrykket er en solid, men kompakt gaffeltruck. Trucken skiller seg ut med en iøynefallende blåfarge, men også med tre solide stigtrinn på begge sider av trucken. Trinnene er sjenerøse hva størrelse angår, og håndtaket på venstre side gjør det enkelt å klatre inn i førerkabinen. Med høyre hånd kan vi bruke håndtaket på døren, men det er akkurat utenfor vår rekkevidde. Et ekstra håndtak på batteridekselet ville vært en forbedring.
Dørene er hengslet slik at de står godt utenfor rammene av truckprofilen når de er åpne, og det er med andre ord alltid fornuftig å ha dørene lukket ved kjøring. Skyvevinduene og bakvinduet gir god nok ventilasjon, og en vifte bak høyre skulder kan bidra litt ekstra. Døråpneren på innsiden er litt vanskelig å nå.

God arbeidsplass
Førerhytta er romslig og er en strålende arbeidsplass. Setet er levert av Grammer og gir god støtte og er lett å justere. Det oransje setebeltet er ikke lett å overse. Setet er i riktig høyde og det er god plass til føttene. Begge pedalene er lett innenfor høyre fots rekkevidde.

Takket være de smale takpilarene er sikten både forover og bakover svært god. Det er også sikten gjennom masten. Likevel måler vi en litt større blindsone enn gjennomsnittet ved løftehøyder opptil to meter. Dette er først og fremst grunnet sideshift-løsningen fra Cascade som trucken har påmontert. Nede til høyer ved frontruten er det montert en skjerm som viser ryggekameraet. Det kunne med fordel vært vinklet mer mot føreren. Til tross for den romlige førerhytta, er antallet lagringsmuligheter begrenset. Vi finner bare en liten skål på venstre side av dashbordet og en koppholder.
Forutsigbar masthåndtering
Totrinnsmasten på 3300 mm leverer som forventet. Løftehastigheten er litt høyere enn gjennomsnittet for denne truckklassen, og løftet føles stabilt og trygt. Dekkene er luftfylte og det vi føler en lett gynging når vi håndterer tung last. Kompakte gummihjul er mulig å få som tilvalg.

Masten styres med minispaker på høyre armlene, og er de samme vi tidligere har brukt på BYDs lettere truckvarianter. Armlenet justeres enkelt til ønsket posisjon. Ved maks tilt bakover løftet godset helt opp fra bakken. Dermed vil det ikke skade lagergulvet å senke godset helt ned. Tilthastigheten kunne gjerne vært litt høyere.
Litt vrien

Å kjøre og spesielt å styre BYD ECB80 trenger litt tilvenning. Akselerasjon har en forsinkelse før trucken rykker til som ikke er behagelig. Forakslingen har doble dekk, og er bredere en resten av chassiset. I begynnelsen er det vanskelig å bedømme truckens bredde helt korrekt – spesielt gjennom vår testbane med litt slalåmsvinger. Det hjalp heller ikke at servostyringen var for treg. Svingkontroll-funksjonen var også altfor tydelig. Etter litt justeringer ble ytelsen til åttetonneren langt bedre, og forhåpentligvis har vi gitt BYD et hint om hva som bør være standardinnstillinger fra fabrikken fremover.
Med de nye innstillingene kjørte vi både med kjøremodusene H (maks) og M (moderat) i testbanen vår. Konklusjonen er at ytelsen er helt i samsvar med gjennomsnittet i denne truckklassen. Det samme gjelder energiforbruket. Med M-innstillingen åpner vi en reell kjøretid på ni timer med det største litiumjernfosfat-batteriet på 1360Ah/80V (LiFePo). Batteriet på testtrucken var på 1280 Ah, og gir en halvtime kortere driftstid før det må lades.

Ønsker man å kjøre mye lenger og intensivt, kan batteriet lades når som helst uten bekymringer. Med en kraft på 32 kW, har BYD en av de kraftigste laderne på markedet. Full-lading krever tre til fire timer. Én times lading gir omtrent to timer driftstid.
Konklusjon
Med ytelse på gjennomsnittet gjør BYD ECB80 de som forventes v den. Arbeidsplassen er god og sikten er grei nok. I tillegg til forbedringsområdene vi allerede har nevnt, må også den svært høye varslingen ved rygging nevnes. Med toppmålinger på over 98 dB i førerhytta er dette altfor høyt. Bortsett fra det er trucken solid bygget og føles veldig trygg.
Den største fordelen er utvilsomt batteriet fra BYDs egen batterifabrikk, som kommer med en garanti på åtte år eller 10.000 timer. Erfarne forhandlere i Nederland er svært positive til BYDs batterier. Det er vedlikeholdsfrie, og når de først er montert holder de seg der de skal: i trucken. Det er ikke uten grunn at merkets slagord er: «Skift mening – ikke batteri».