Her testes den elektriske reachstackeren fra Sany hos ASCO Norge i Tananger.

Har første el-reachstacker på test

Seabrokers skal i løpet av de neste ukene ha over 20 kunder på besøk for å teste en 45-tonns elektrisk stacker. Og vil noen slå til, kan den levers i løpet av få uker.

Publisert Sist oppdatert

Seabrokers Heavy Machinerey, tidligere Seabrokers havnekraner, i Rogaland er leverandør av anleggsmaskiner og tungt løfteutstyr fra den kinesiske storprodusenten Sany. Nylig fikk importøren en 45 tonns elektrisk reachstacker til anlegget sitt, og den skal testes av de som er interessert.

Ommund Vareberg, daglig leder i Seabrokers Heavy Machinery, forteller om stor interesse.

– Det er enorm interesse fra havner og terminaler landet rundt. Det kommer nærmere 20 selskaper for å se på og prøve maskinen, forteller han til MT.

– Vi skal kjøre testdrift på den for egen del og sammen med brukere, for å se om batteri også videre holder som lovet. Foreløpig ser det bra ut, legger han til.

– Holder en arbeidsdag

Modellen heter SRSC45E5 og er selvfølgelig CE-merket og godkjent for bruk i Europa.

Blant de som har testet den er ASCO Norge AS, som leverer forsyningsbasetjenester flere steder langs kysten. Stackeren har en løftekapasitet på 45 tonn på første rad, 31 tonn på andre og 15 tonn på tredje. Batterikapasiteten er på hele 422 kWh, og er av typen litium jernfosfat (LFP).

– Den skal holde en hel arbeidsdag, sier Vareberg.

Han opplever at annet elektrisk utstyr som Seabrokers har levert fra Sany, går som de skal. I høst tok Nordic Crane i bruk en batteridrevet beltegående 80 tonns kran i bruk.

– Den opererer nå flere dager før den må lade, forteller Vareberg.

Han ser en klar utvikling der kundene nå kun er interessert i elektriske- eller hybridløsninger innen denne typer utstyr. Han kan også love rask leveringstid om noen skulle ta en kjapp investeringsbeslutning.

– Vi har en leveringstid på rundt fire uker. Sany har sitt europeiske hovedkvarter utenfor Düsseldorf, der utstyret blir kundetilpasset og gjennomgått. Der står det flere maskiner klare. Den som vi har her nå, bestilte vi for en måned siden og fikk levert for halvannen uke siden. Så det kan gå fort, sier Vareberg.

Høyere pris – lavere driftskostnad

Kostnaden ved å kjøpe en elektrisk reachstacker er fortsatt en god del høyere enn en med forbrenningsmotor, Vareberg anslår rundt 30 prosent høyere pris, men at dette vil kunne spares inn enkelt i løpet av driftstiden.

– Bruker du stackeren 2000 timer i året, vil du ha en besparelse på rundt en halv million i året på service, drift og energi. Kjører du 1500 timer sparer du inn merkostnaden på fem-seks år, mener Vareberg.

Han ser også at muligheten til å bruke elektrisk utstyr nå begynner å bli god, siden mange havner og terminaler har gjort infrastrukturinvesteringer.

– Kystverket har investert og bidratt for å legge til rette for å lade både fartøyer og holde landstrøm på fartøyene. Dermed legger de jo også til rette for at kraner og annet utstyr som står på land kan lades, sier Vareberg.

Storprodusent 

Sany er et kinesisk storkonsern som er på topp 10-lisen over både kranprodusenter og produsenter av anleggsmaskiner. På hjemmemarkedet har Sany lenge levert elektriske trucker og stackere og når produktene også blitt modne for det europeiske markedet.

– Sany har hatt disse i kommersiell drift i fire år i Østen, så maskinene som nå kommer til Europa er fjerde generasjon. Dette er trygge og godt utprøvde maskiner, konkluderer Vareberg. 

Powered by Labrador CMS