
Solar i støtet om natten
Transportørene til en av Norges ledende grossister på El-materiell, Solar Norge, bidro til at selskapet ifjor hadde en leveringskvalitet på 99,8%. Nattleveranse er Solars varemerke og standardleveranse. Samlasting er uaktuelt for selskapet med store ekspensjonsplaner.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Solar Norge eies av Solar Group Danmark, med avdelinger også i Sverige, Polen, Belgia, Tyskland, Østerrike, Nederland og på Færøyene. Solar-konsernet har 2 milliarder euro i omsetning, som tilsvarer ca. 16 milliarder kroner. Selskapet har 400 ansatte i Norge, hvorav 200 ved hovedkontor/sentrallager (25.000 m2) på Gardermoen. Solar har 600.000 sendinger årlig, som tilsvarer ca. 1,5 millioner kolli. Daglig transporterer ca. 150 biler Solars varer til norske sluttkunder. Tollpost Globe og Eek Transport er tildelt transporten som i hovedsak foregår nattestid.
Kjapp og miljøvennlig
- Vi er fortsatt ikke inne i regioner hvor bilene kjører på venstre side av veien, nemlig England og Kina. Er det rart at vi har ekspensjonsplaner, spør transportsjef Vidar Hjelle.
Han forteller at Solar Group er med i FNs klimapanel.
- Vår transport skal fremstå som kjapp og miljøvennlig med lavt CO2-utslipp. Det er lettest å oppnå nattestid. Varer som ikke leveres over natt, leveres så raskt det lar seg gjøre. Det innebærer levering i løpet av påfølgende dag i Sør-Norge og Midt-Norge, og i løpet av to dager i Nord-Norge, sier han.
Opplæring og kontinuerlig forbedring er kjernbegreper i Solar. Opplæringen er systematisert i moduler som dekker de ulike områdene på sentrallageret som varemottak, banen (plukk av høyfrekvente småvarer), pallevarer, kabel, spesialmerking, langgods og forsendelse.
Hele fjoråret fokuserte logistikkavdelingen på intern "clean-up", inkludert tidspunkt for ferdigstillelse av varer, merking/pakking og korrekte adresseopplysninger.
- Kun to feil ble registret på tusen leveranser. Det spiller ingen rolle for oss om transportøren kjører den nyeste Volvo eller Scania. Vi kjøper tid og dokumentasjon på god kvalitet fra transportøren som vi foretrekker å kalle samarbeidspartner, sier Hjelle.
75% av alle sendinger fra sentrallageret ved E6 i Gardermoen Næringspark skal være levert innen kl. 07.00 til sluttkunder.
- Sjåfører har kodenøkkel og låser seg selv inn for levering. Det innebærer også at sjåførene har meget stor tillit, og respekt hos oss. De representerer et særdeles viktig logistikkledd for Solar, sier Hjelle.
Solar Norge kjøper transporttjenester for over 100 millioner kroner innenlands, med alt fra sykkelbud til kranbiler og modulvogntog i porteføljen.
Effektiv forsyningskjede
Hjelle og logistikkteamet i Solar skal videreutvikle bransjens mest effektive forsyningskjede i løpet av 2012. Solar åpnet derfor i januar for innspill fra alle transportører som ønsker å bidra til forbedringer over hele landet.
- Den positive responsen har allerede kommet, i form av mer bevisste og kundevennlige transportører, sier Lars Andreas Tobiassen, Manager Transport and Support Logistics.
Han understreker at det er et godt stykke å gå før samlasterne oppnår tilfredsstillende kjørepresisjon.
- God transport er også å kunne takle det som går galt, understreker Tobiassen.
I tillegg til et komplett opplærings- og sertifiseringsprogram for alle medarbeiderne på sentrallageret, er Lean Management innført i hele organisasjonen. Kjernen i Lean er involvering av de ansatte. Hjelle understreker at Lean-programmet gir motiverte ansatte.
- «Visual Management» og bruk av store tavler er viktig i leanprosessen. Den synliggjør alt for alle, forteller Hjelle.
- Vi eier også nabotomten. Den kan bidra til at vi ikke bare er en elektrogrossist, men på sikt også en aktør innen andre håndverkerbransjer som blant annet rørleggere og VVS, forteller Hjelle.
Det kan bety at lagervolumet vil øke til 30.000 m2.
Det distribueres varer til hele Norge fra vårt sentrallager. Gjennom dette får kunder i hele landet enkelt tilgang til hele vårt lagerførte sortiment. Solar har daglige avganger til alle by- og tettsteder fra Lindesnes i sør til Trondheim i nord, i tillegg til Tromsø.
- Vi benytter oss primært av distribusjonsopplegg som vi styrer fullt og helt selv med eget gods, men til dels også av ruteopplegget til de store transportselskapene, forteller Vidar Hjelle.