
Potensial i nordlig rute
Tschudi Shipping Company AS, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo, ser et stort potensial i skipstrafikk gjennom Nordøstpassasjen eller Northern Sea Route (NSR) som man gjerne sier i skippingkretser.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette har blant annet sammenheng med at Tschudi-gruppen gjennom selskapet Tschudi Mining Company eier 51,5% av Sydvaranger Gruve, at gruppen også har andre store interesser i Kirkenes-området (se vårt søstertidsskrift Anlegg&Transport nr. 1/2008), samt selvsagt at gruppen driver stort innenfor logistikk og transport, ikke minst i nordområdene.
Seilingsmuligheter
Nettopp gruvedriften var årsaken til at gruppen i fjor sørget for at første bulkskip under ikke-russisk flagg seilte gjennom NSR. Skipet MV Nordic Barents lastet 41.000 tonn jernmalmkonsentrat i Kirkenes i september og transporterte dette trygt til Kina. – Turen forløp helt problemfritt, og vi møtte forbausende lite byråkrati fra russernes side, sier Henrik Falck i Tschudi Shipping Company. Han er prosjektleder for Øst-Europa i selskapet.
Falck forteller at selskapet hadde planlagt en tilsvarende seiling i år. Lynnedslag i gruven utenfor Kirkenes stoppet imidlertid produksjonen i tre uker, og dermed ble det ikke produsert nok jernmalmkonsentrat til å kunne oppnå tilsvarende rasjonell transport.
Likevel har selskapet arbeidet med skipsfart gjennom NSR i år. Falck forteller at gruppen var involvert da et 75.000 tonns tørrlastskip satte en foreløpig seilingsrekord på åtte dager fra Murmansk til Beringstredet. – Vi var også involvert i et tankskip på drøyt 160.000 tonn (såkalt Suezmax-dimensjoner,280 meterlangt og50 meterbredt) som seilte like etterpå og som slo rekorden med en halv dag. Dette skipet lastet vi opp fra to mindre tankskip utenfor Honningsvåg, forteller Falck. Gruppen sto også for praktiske forberedelser da seismikkskipet Polarcus Alima etter innhenting av seismikkdata i Barentshavet skulle på nye oppdrag utenfor New Zealand. Besparelsen på å gå gjennom NSR var åtte dager sammenlignet med transitt gjennom Panamakanalen og 13 dager via Suezkanalen.
Videre fremover
- Vi kommer helt sikkert til å være betydelig involvert i skipsfart gjennom NSR i årene som kommer, sier Falck. – Ismengden i området er redusert med 40% på 30 år. Særlig på høsten er det snakk om åpent hav, men vind og mye tåke gjør likevel at det er betydelige utfordringer. Med dagens teknologi er det imidlertid mulig å beherske dette. Vi eier mye i Sør-Varanger og ser for oss rasjonell transport av egne produkter, samt i å utføre sjøtransport for andre. Murmansk alene er en storby med 300.000 innbyggere. Det er ett av elementer som gir nye muligheter for oss.
Falck poengterer at russerne har vist stor samarbeidsvilje når det gjelder bruk av NSR. – Dette “låser opp” ressursene i nordområdene og Sibir på en helt annen måte enn tidligere. Verden kommer til å få bruk for de ressursene som ligger her, og da er den nordlige sjøruten svært interessant, sier han. Russlands statsminister, Vladimir Putin, har nylig signalisert at landet har store planer for denne transportkorridoren.
Bulk og tank
Stephen Carmel, direktør i Maersk Line, en av verdens største rederier, uttalte til Aftenposten i sommer at det aldri vil bli stor skipstrafikk i et isfritt Polhav. - Tschudi Shipping Company er enig, konstaterer Falck overfor MT. – Maersk driver hovedsakelig med containertransport. Her er punktligheten viktigere enn seilingstiden. Mottakeren må vite nøyaktig når containeren ankommer. Det er jo hans lager. Dessuten har ikke de store containerhavnene på kontinentet samme tids- og avstandsmessige fordel som eksempelvis Kirkenes. NSR er først og fremst interessant for bulk og tank hvor punktlig ankomst ikke er så avgjørende. Likevel er ikke containertrafikken uinteressant for oss. Vi ser for oss å kunne drive feeder-service av containere fra europeiske omlastingshavner til Murmansk og andre områder i nord.
Mellom Europa og Asia vil det i år gå 19 skip gjennom Nordøstpassasjen og 19.000 gjennom Suezkanalen. Andelen gjennom NSR er altså på 0,1% og vil fortsatt være lav i mange år fremover.