
Nytt utdanningstilbud i Bergen
LØRENSKOG: For fire år siden etablerte NIMA Utdanning kurs i Stavanger, og fra høsten av får også Bergen eget studietilbud.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NIMA Utdanning feirer i år at det er 50 år siden kursinstitusjonen ble etablert av moderorganisasjonen NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk. Forbundet er verdens eldste innen feltet (grunnlagt i 1915) og hovedfokus har hele tiden vært å fremme faget i Norge. På begynnelsen av 60-tallet så forbundet at det var behov for å øke fagkompetansen, noe som førte at forbundet etablerte NIMA Utdanning og kurstilbudet vi kjenner som Norges innkjøperskole.
- Ettersom vi er eid av forbundet er det faget som er viktig. Det er nok av andre utdanningsinstitusjoner som har fokus på høy omsetning og raske kurs for å tjene penger. Vi har sunn økonomi og går i pluss, men for oss er hovedfokus å være en kompetanseleverandør for næringslivet, det vil si våre medlemmer, sier Lena Frøyland Larsson, daglig leder i NIMA Utdanning.
Opp gjennom årene har institusjonen sertifisert tusenvis av innkjøpere og logistikere. Bare i år regner Larsson med at rundt tusen personer kommer til å gjennomføre kurs i deres regi.
De fleste kursene avholdes fortsatt i Lørenskog, men Stavanger fikk sine første studenttilbud for fire år siden, og i oktober arrangeres det første kurset i Bergen – Grunnkurs i innkjøp.
- Vi utelukker ikke at det vil dukke opp flere kurstilbud både i Bergen og andre steder på sikt. Vi ønsker naturligvis å dekke hele landet med vår kursvirksomhet, men vi må ha økonomisk ryggdekning når vi setter opp kursene, sier Larsson.
- Ettersom det er forbundet som eier oss er det veldig fokus på fag.
Krise ga økt interesse
Hun kan fortelle at finanskrisen har ført til vind i seilene for utdanningsinstitusjonen.
- Da finanskrisen kom ble det en blomstringstid for vårt fag. Det ble økt fokus på kostnadene og ”lean”-filosofien fikk et voldsomt oppsving. Bedriftsledere så at det var mye å hente ved å gå gjennom verdikjeden og optimalisere den, forteller Larsson.
- Du kan gjerne si at innkjøps- og logistikkfaget går igjennom en renessanse. Det er blitt økt forståelse for at de personene vi sertifiserer i stor grad påvirker resultatet på bunnlinja i bedriftene, ofte i minst like stor grad som de som driver med salg, sier hun.
Praktisk for praktikere
NIMA Utdanning har i mer enn 30 år hatt Høgskolen i Molde – Norges fremste fagmiljø innen logistikk og supply chain – som akademisk samarbeidspartner. Blant annet er førsteamanuensis Asmund Olstad fagansvarlig for Warehouse- og Logistikkprogrammet, mens avdelingsleder Roar Lervik er fagansvarlig for Innkjøpsprogrammet og Program for Offentlig sektor.
- Fagrådet vårt kvalitetssikrer det faglige nivået, og består av håndplukkede personer – praktikere og akademikere, sier Larsson. Hun forteller videre at NIMA har ca. 50 faste forelesere fra inn- og utland, som alle evalueres av studentene etter hvert kurs.
- Vår hovedmålgruppe er de som er i jobb og har praktisk erfaring med faget. De skal kunne gå på jobben dagen etter og sette ny lærdom i bruk. Vi snakker da om studenter som kan ”stammespråket” og vet hvordan ting fungerer i praksis. Da er det viktig at vi har en praktisk tilnærming til faget, sier Larsson.