Ny Canter med gode egenskaper

STUTTGART: Daimler ligger ikke på latsiden. Ikke før har verdens største bilkonsern lansert en flunkende ny Actros, så kommer det en nesten like ny Fuso Canter. Vi har kjørt nykommeren i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye Fuso Canter har et omfattende bilprogram med totalvekter på 3,5, 6,0 og 7,5 tonn, to førerhusbredder, tre motorvarianter og både automatisert og manuell girkasse. På det norske marked vil man få Canter kun som 7,5-tonner med bredt førerhus, automatisert girkasse og de to største motorene på henholdsvis 150 og 175 hk. Dessuten blir norske biler spesifisert med nesten alt som kan leveres av opsjoner, bortsett fra start/stopp-funksjon som må spesialbestilles.

Den automatiserte Duonic-girkassen har helautomatisk dobbeltclutch-overføring som for første gang leveres i et nyttekjøretøy i denne vektklassen. Den rent mekaniske girkassen har seks trinn, og de to elektronisk styrte og hydraulisk betjente våte clutchene er integrert i girkassehuset. Clutch nummer en betjener girtrinnene en, tre og fem, mens clutch nummer to opererer trinnene to, fire og seks. Ved giring både opp og ned ligger neste trinn klart til bruk. «Clutch-prosessen» skjer lynraskt uten krafttap og er svært behagelig. Girkasse-styringen har en Eco Mode-funksjon som slås på manuelt, og som sørger for tidlig girskift. Dette skal gi drivstoffbesparelse på opptil 8%.

Både EGR og SCR

Alle tre motorene har eksosrensing ved hjelp av eksostilbakeføring (EGR) og partikkelfilter. Den kraftigste har i tillegg SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) hvor AdBlue-innsprøytning gir ytterligere en reduksjon av NOx-utslippene. Dette klarer man i utgangspunktet fint med EGR/partikkelfilter alene, men en av konstruktørene forklarte at SCR var valgt som en tilleggsinnretning for å redusere drivstofforbruket ytterligere.

God plass

Også førerhuset fremstår som nytt. En kollega av oss med 190 cm på strømpelesten hadde fortsatt mye å gå på i lengderetningen, så her kan selv lange personer finne en god kjørestilling. Rattet har også bra justeringsmuligheter. Det er god plass i bredden, og det blir ikke plagsomt intimt selv med to passasjerer. Når det gjelder oppbevaringsmuligheter, er det godt ivaretatt med rom i dashbordet og på hylle over frontruten.

Nye Canter er litt lettere enn den foregående modellen. Den er bygd som en 7,5-tonner og har en særdeles gunstig nyttelast. Rammen er forberedt for et bredt spekter av påbygg. Det elektriske anlegget er 12 Volts, men bilen kan leveres med omformer for 24 Volt hvis påbygget krever dette. Det kan leveres tre forskjellige kraftuttak.

Prøvekjøring

Det er lett å finne seg til rette bak rattet i nye Canter. Kjøreegenskaper og komfort er god, selv om bilen har relativt konvensjonell bladfjæring både foran og bak. Skivebremsene er lette å dosere og gir god kontroll.

Det er fort gjort å lære seg funksjonene til Duonic-girkassen. Alt styres via girvelgeren som har samme plasseringen på dashbordet som den konvensjonelle girspaken har på biler med manuell giring. Man kan ikke overstyre automatikkens girvalg uten å gå over i manuell modus, men det er til gjengjeld svært enkelt å veksle mellom automatisk og manuell. Girskiftene skjer både raskt og komfortabelt.

Under ikke altfor tunge kjøreforhold kan man velge Eco Mode (økonomimodus) ved hjelp av en bryter på dashbordet. Resultatet er at girstyringen sørger for at girskiftene skjer ved lavere og mer økonomiske turtall. I tillegg til å spare drivstoff, oppnår man også lavere lydnivå i førerhuset. Motorene har et usedvanlig bredt arbeidsturtall. Det gir stor fleksibilitet og reduserer giringsbehovet. Trekkraften oppleves god med begge motorene som leveres i Norge.

Motorbremsen har god effekt når man sørger for å holde motorturtallet oppe, noe som er enkelt når man går over i manuell modus i Duonic-girkassen.

Powered by Labrador CMS