
I grøfta uten god logistikk
Forrige måned var det på ny fartsfest i norske og svenske skoger. Tusenvis av tilskuere trakk til skogen og løypene under Rally Sweden 9.-12. februar for å heie frem Petter Solberg, Mads Østberg & Co. Fartsfesten hadde imidlertid ikke vært mulig uten hjelp av god logistikk.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
11 konkurransebiler, hver og en med 35-40 dekk å velge mellom. Samt reservedeler, verktøy og drivstoff. Pluss alle menneskene i teamet. For ikke å snakke om sponsorer og VIP-er.
- God logistikk er viktig. Det kan jeg skrive under på, sier rallylegende og teamsjef for Petter Solberg & Co, Malcolm Wilson.
Den ovennevnte listen gjelder altså bare Ford. I tillegg kommer logistikken til alle de andre rally-teamene.
Alt «linet opp»
Det er nok noen hver som føler seg som verdensmester bak rattet på en bil. En som har tittelen svart på hvitt er rallyesset Petter Solberg. De siste årene har han riktignok blitt behørig parkert av en viss franskmann, men i 2003 kunne han krones som verdensmester i rallysirkuset WRC - World Rally Championship.
Den gang var han fabrikkjører for Subaru. Da var alt "linet opp" og tilrettelagt. De siste tre sesongene har han kjørt for seg selv i privatlaget Petter Solberg World Rally Team. Denne sesongen er han imidlertid tilbake på et av de store lagene. Sammen med teamkollega Jari-Matti Latvala er han en av to faste fabrikkjørere for M-Sport, laget som fronter Fords rallysatsing.
Nå kan han fokusere på bilkjøring, biloppsett og restitusjon, mens M-Sport sørger for den utfordrende logistikken. Det skal spare ham dyrbare tideler i rallyløypa.
Ett tidel pr. km
- Jeg er stolt over det jeg har gjort og jeg angrer ikke på at jeg kjørte i et privat team, men det er klart at det har vært tøft og utfordrende. På grensen til idioti, humrer "spydebergekspressen".
Undervurderte du betydningen av logistikken
- Både ja og nei. Jeg har vært med så lenge i gamet at jeg vet en del om hvor krevende det kan være å drive et team. Når det er sagt så tar det bort litt fokus på kjøring og restitusjon når man har en finger med i alt rundt teamet, det være seg transport, innkvartering, sponsorvirksomhet, reising, deler til bilene, catering til sponsorer og slike ting. Jeg gjorde naturligvis ikke alt selv, jeg hadde et fantastisk team rundt meg, men det var mye som tok mye tid og fokus, sier 37-åringen til MT.
At jobben som "logistikksjef" har kostet ham tid i løp er han ikke i tvil om.
- Om jeg kun hadde konsentrert meg om kjøring, løpsforberedelser og restitusjon, ville det nok gitt utslag i bilen også. Jeg vil ikke bli overrasket om det dreier seg om ett tidel spart pr. kilometer, sier Solberg.
- Mye mer krevende enn før
I forkant av Rally Sweden møtte MT rallylegenden Malcolm Wilson i Oslo. Engelskmannen er en legende i rallysirkuset etter en lang karriere bak rattet selv og etter at han etablerte sitt eget rallyteam i 1979. Få kjenner bransjen bedre enn 57-åringen som er teamsjef for M-Sport/Ford. Siden 1996 har teamet frontet Fords storsatsing i rallysirkuset.
Motorkraft, løypeprofiler og løpsstrategi lot vi ligge. Det vi ønsket svar på var hvordan logistikkoperasjonen var i teamet. Så lenge spørsmålene ikke omhandlet økonomi og budsjetter var han velvilligheten selv.
I hvor stor grad er logistikken en konkurransefaktor i WRC?
- Jeg vil ikke gå så langt som å si at det er en avgjørende konkurransefaktor, at det laget som har best logstikk vil vinne løp og titler. Men at god logistikk er viktig, kan jeg skrive under på. Først og fremst er logistikken en stor utfordring, ikke minst i våre dager med den størrelsen WRC har fått, sier Wilson.
- Mye har skjedd gjennom årene. Før var det kanskje bare to biler vi skulle ha med på løp, til Rally Sweden stiller vi med 11 biler fordelt på ulike klasser. Det gir også større logistiske utfordringer enn tidligere, sier han.
Han forteller videre at M-Sport sørger for reiseplan og hotellovernatting for hele 230 personer i rallyet. Da er det ikke rart at det sitter et eget logistikkteam ved hovedkontoret i Cumbria i England.
I egen regi
- Vår logistikkoperasjon skjer "in house". Vi benytter egne folk og har aldri vurdert å sette dette ut til globale aktører som DHL, Schenker eller andre, forteller han.
Blant utfordringene, er å sørge for at biler, dekk, drivstoff og reservedeler ankommer "just-in-time" dit de skal. Samt ordne med reiseruter og hotellovernatting til de ulike personene i teamet (ulik lengde på opphold avhengig av funksjon i teamet). Gjester og VIP’er skal også ha sitt.
21 lastebiler
I Rally Sweden sørget M-Sport for å få frem 11 konkurransebiler, og hver bil har 35-40 dekk å velge blant og et stort utvalg av reservedeler. Legg man til mekanikernes verktøy og mobile verksted, ser en raskt at det kreves både lastebiler og god planlegging for å få kabalen til å gå opp.
- Til Sverige har vi med oss kun åtte store lastebiler. Jeg sier «kun åtte», for vi har ikke med oss vår "hospitality superstructure" i dette rallyet. Når vi har med den trenger vi 21 lastebiler, sier Wilson og snakker om de storslagne VIP-fasilitetene som er til for sponsorer, kunder og samarbeidspartnere.
Dobbelt opp
Ettersom logistikken er så kompleks og det er så mye som kreves til hvert VM-løp, har M-Sports dobbelt opp med biler og utstyr. Ett sett er forbeholdt VM-løpene i Europa, mens det andre er satt av til oversjøiske VM-løp. På kalenderen i år står løp i Argentina, Mexico og New Zealand.
Til enhver tid er containere med rallyutstyr på farten rundt om i verden, og logistikkteamet overvåker hele tiden hvor det verdifulle godset befinner seg. Mesteparten blir sendt sjøveien, anslagsvis 85%, mens biler og noen andre ting sendes med fly.
For et par år siden skiftet Ford VM-biler, fra Focus til de mindre Fiesta'ene. Dette gjorde også at M-Sport fikk flere valgmuligheter når det gjaldt flyfrakt. For Ford Focus-bilene var Boeing 747-fly eller rene fraktfly eneste mulighet, mens dagens VM-biler også kan fraktes med mindre passasjerfly. Resultatet var blant annet at Ford ifjor til enkelte løp kunne sende avgårde bilene 3-4 dager senere enn tidligere.
Ikke tid til toll-tull
Å stå i fare for at containere og utstyr står fast i tollen kort tid før VM-løp er naturligvis et skrekkscenario for det hardtsatsende teamet. Derfor er det viktig at alle papirer og regler overholdes. Blant annet gjennomgår alle containere og utstyr en møysommelig rengjøringsprosess før utskipning. Land som for eksempel Australia og New Zealand er strenge med hensyn til innførsel av dyr og planter, og en container med gresstuster eller gjørme på, kan være en trussel.