Coca-Cola dropper transporten

Coca-Colas 150 lastebiler forsvinner fra veiene og selskapets logistikkfunksjoner avvikles. Fra 1. mars neste år overlates distribusjonen til grossistene, de store dagligvarekjedene.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom 400 og 500 ansatte mister jobben når drikkevaregiganten om et års tid erstatter dagens gjenbruksflasker med gjenvinnbare plastflasker. De ansatte tilbys et omfattende omstillingsprogram. Omleggingen til gjenvinnbare plastflasker betyr store miljøbesparelser innen transportleddet. Gjenvinnbar emballasje er lettere og krever mindre volum. Man unngår også transport av ekstra tomkasser til butikk, og transport i forbindelse med utveksling av tomgods mellom tapperiene. Coca-Cola i Norge reduserer klimautslippene med nærmere en tredjedel med overgangen til engangsflasker og ny distribusjon.

Selskapet starter ombyggingen av produksjonsanlegget i sommer, og det vil stå klart i mars neste år. Coca-Colas logistikkfunksjoner blir dermed overflødige.

Dagligvarekjedene har som mål at 100% av leverandørene skal distribuere over kjedenes eget grossistnett med effektiv logistikk.

- Vi har ingen umiddelbare planer om en ny transport- og distribusjonsstrategi, forteller distribusjonsdirektør Hege Nymoen i Ringnes til Moderne Transport.

- Vi vurderer imidlertid situasjonen fortløpende, og Coca-Colas nye strategi har vi vært forberedt på lenge, sier Nymoen.

Fornuftig grep

Logistikkdirektør Halvor Nassvik i Coop Norge Handel forteller at Coca-Cola gjør et fornuftig og riktig grep med å overlate distribusjonen til grossistene.

- Færre biler på veiene bidrar til en miljøgevinst og et betydelig redusert CO2-utslipp, understreker Nassvik.

Coca-Colas virksomhet i Trondheim er ett av fire regionkontorer i Norge som avvikler logistikkfunksjonene. De øvrige er Kristiansand, Bergen og Bodø.

Coca-Cola Drikker samarbeider om TPL-løsningen (tredjepartslogistikk) med Fosen Gods (lager/terminal) og Fosen Transport (distribusjon Hitra/Frøya). Havnelageret på Brattøra er tilpasset Coca-Colas behov. Mulige effekter av en lokalisering i et aktivt logistikknutepunkt bil/bane/båt, var en hovedårsak til flytting fra Heimdal til Brattøra i 2007.

Logistikksjef Oddvar Lereggen i Coca-Cola Drikker så lyse fremtidsutsikter etter flyttingen. Lereggen som vant Midt-Norges Logistikkpris i 2007 har bidratt til at Coca-Cola har vært en del av et stort terminal- og transportmiljø på Brattøra.

Daglig leder Hans Kristian Norset i Fosen Transport forteller til Moderne Transport at det ennå er for tidlig å si noe om konsekvensene av at Coca-Cola avvikler logistikkfunksjonene i mars neste år.

Setter logistikkføringen

På Røros-konferansen fremhevet Halvor Nassvik Coop Norge Handels 52.000 m2 nye sentrallager på Gardermoen. Bygget, som inneholder fryse-, kjøle- og tørrlager, skal være i full drift i løpet av 2014.

- Moderne automatiserte lagerløsninger bidrar til å sette føringen for ny logistikk, understreket Nassvik.

Investeringen er budsjettert til 1,5 milliarder kroner. Dette er den største enkeltinvesteringen til Coop Norge Handel AS noensinne. Fra dette lageret skal store deler av Norge dekkes. Transportene er planlagt med både bil og jernbane. Bygget får 66 kjøreporter tilpasset vogntog på 25,25 meter. Kapasiteten for det kommende lageret vil ligge på totalt 300 biler hver dag.

Powered by Labrador CMS