
30-årsjubilanten Ducato oppgraderes
Det er 30 år siden førstegenerasjon av Fiat Ducato så dagens lys. Det er foreløpig blitt fem generasjoner hvorav den siste ble introdusert i 2006.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Oppgraderingene består denne gang av nye motorer og nytt interiør. Chassis og understell er denne gangen helt urørt, men elektronikken har gjennomgått litt finpussing.
For å tilfredsstille Euro 5-kravene som blir påbudt fra januar 2012, har Fiat tatt frem fire nye 4-sylindrede motorer mellom 2- og 3-liter. Grunnen til at Fiat har valgt å basere alternativene på flere forskjellige volumklasser i stedet for å bare justere effektuttaket, ligger i Fiats filosofi: Ett oppdrag – en motor. Det er enklere å optimalisere den enkelte motor med hensyn til effekt, dreiemoment, elastisitet, drivstofføkonomi og miljø på denne måten. Om det er denne filosofien eller andre faktorer som spiller inn, kan vi ikke svare på, men Fiat har de seneste årene vært den bilprodusenten med det gjennomsnittlig laveste CO2-utslippet.
Nytt interiør
”Nye” Ducato får tre forskjellige dashbord-løsninger: Standard, Tekno og Elegant. Plastmaterialene er mørkere og fargekontrastene er blitt tydeligere inne i førerhuset.
Som i Dobló har Fiats ”My-port”-system for tilkobling av TomTom navigasjon fått sentral plassering på toppen av dashbordet. Om ønskelig kan plassen også benyttes til en smart dokumentholder. Foran passasjersetet har designerne funnet plass til et lite kjøleskap som kan romme en 1,5-liters flaske.
Sikkerhet og elektronikk
ESP vil bli standard på lagerbilene i Norge. ESP-systemet inneholder også funksjoner som LAC, lastsensitiv kontroll som føler hvordan bilen er lastet, Hill Holder, Bremseassistent, ASR og MSR som forhindrer at hjulene mister grepet ved bruk av motorbrems, for eksempel ved nedgiring på glatt føre.
Et annet nytt og spennende elektronisk produkt er Traction+, et system som bedrer fremkommeligheten i ulendt terreng og faktisk fungerer som en form for elektronisk differensialbrems. Systemet simulerer oppførselen til en låsbar differensial ved å bremse ned hjulet med dårlig grep samtidig som det overfører momentet til det hjulet som har bedre grep. Systemet aktiveres med en knapp og kan benyttes ved hastigheter under 30 km/h.
Fem motoralternativer
Ducato får fem motoralternativer, hvorav fire er nye. CNG-motoren som sitter i den forrige utgaven, fortsetter tjenesten i den nye Ducato.
Alle de fire nye motorene er firesylindrede med 16 ventiler og doble overliggende kamaksler. Alle motorene benytter Multijet II-systemt som har økt innsprøytingstrykket til inntil 1800 bar. Multijet II har fått nye injektorer som kan håndtere inntil åtte injeksjoner pr. syklus. I tillegg er injektorene redesignet med 40% færre deler, noe som skal gjøre dem rimeligere og mer driftssikre. Alle motorene er utstyrt med EGR (eksosgass resirkulering) styrt av motorens kontrollmodul.
Den minste motoren på 2 liter vil være eksklusiv for Ducato, mens de andre dieselmotoralternativene vil være tilgjengelig også i de andre Sevel-bilene (Boxer, Jumper). Serviceintervallet er økt til 48.000 km for alle motorene.
2-literen har 115 hester og et dreiemoment på 280 Nm v/1500 omdreininger. Motoren er overraskende seig på lavere turtall og vil kunne utføre de fleste arbeidsoppgaver på en tilfredsstillende måte.
2,3-literne: Begge motoralternativene blir tilgjengelig med Start&Stopp-funksjon som vil redusere CO2-utslippet ytterligere. Den minste av 2,3-litersmotorene yter 130 hk og har et moment på 320 Nm v/1800 o/min. Denne utgaven vil sammen med 13 m3-karosseriet sannsynligvis bli bestselgeren til Ducato i Norge. Motoren drar greit fra ca. 1100 omdreininger, og sammen med en 6-trinns manuell girkasse virker drivlinjen harmonisk.
Den noe kraftigere 150-hesteren genererer 350 Nm v/1500 o/min og har en variabel turbo som gjør den enda mer villig enn seriebroren.
3-literen er den største og kraftigste motoren som blir tilgjengelig i Ducato og vil kunne mestre det meste av utfordringer. Under kjøring på bane opplevde vi den som meget responsvillig og innbød til aktiv kjøring. Selv med ca. 800 kg last kjentes bilen ut som om det nærmest var tomkjøring.
Motoren har nesten 180 hester og 400 Nm dreiemoment allerede ved 1400 omdreininger. Med så mye moment tilgjengelig blir bilen seig, og selv med full last tipper vi den vil spurte opp selv de bratteste vestlandskneiker. Ellers kan det nevnes at denne motoren er utstyrt med kjededrift som ifølge presseinformasjonen skal holde hele bilens levetid.
3-literen kan også leveres sammen med en sekstrinns automatisert, manuell girkasse, Comfort-Matic, forøvrig den samme girkassen som satt i testbilen under årets Arctic Van Test (MT 2-2011).
I skrivende stund er det ikke avklart når de første bilene ankommer Norge, men det skjer trolig ikke før utpå høsten.