ØKENDE PROBLEM: Kuta Beach på Bali er full av plast. Gjennom å gi plastavfall verdi, håper Empower på å bidra til at plastavfall blir samlet inn.

Sender plastavfall tilbake i verdikjeden

Empower bruker blockchainteknologi til å gi plastavfall verdi. Da kan både et stort miljøproblem løses, samtidig som det bidrar til inntekter for verdens fattigste.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANGE JERN I ILDEN: Wilhelm Myrer leder Empower og er styreleder i Oslo Blockchain Cluster.

Etter jusstudiene startet Wilhelm Myrer et oljeselskap, som etter hvert ble verdsatt til en milliard kroner. Siden ble det etablering av nye selskaper, gruvesatsing og – for gøy – kjøp av et Premier League-lag i Liberia. Nå skal han løse verdens plastproblemer med smarte løsninger og blockchainteknologi.

– Da jeg ble kjent med blockchainteknologien, så jeg at den var interessant og kunne løse mange problemer vi ser rundt i verden, gjennom at man kan kutte ut mellomledd, forteller Myrer.

Han håper at tankegangen rundt plastavfall etter hvert kan begynne å ligne den vi har rundt brusflasker i Norge. Her til lands vet vi jo at de flaskene har en verdi gjennom panten, og dermed er returandelen på plastflasker i Norge på skyhøye 97 prosent.

– Årsaken til at vi har en høy gjenvinningsandel i Norge, er at du lærer allerede som barn at plast har en verdi. Du kan plukke den opp og kjøpe godteri med det, sier Myrer.

Nå håper han at den tankegangen kan overføres til all plast og i alle land.

Ny plast billigere enn brukt

Lær mer på Transport&Logistikk:

Wilhelm Myrer holder foredrag på sesjonen «Startups for morgendagens innovative næringsliv», mandag 25. oktober Spor B / Q3, 12.10 – 13.10

Myrer leder nå selskapet Empower, som har som mål å bli en drivkraft i opprydningen av plastavfall verden over.

De store problemene med plastforsøpling rundt om i verden, skyldes blant annet at det i utgangspunktet er billigere å bruke nylaget plast, såkalt jomfruplast, fremfor resirkulert plast. Innsamling, håndtering og resirkulering, er rett og slett dyrere enn å lage ny plast. Det er naturligvis ikke bærekraftig eller miljøvennlig

INTERNASJONALE: Empower bidrar til plastinnsamling over hele verden. Her fra Kano i Nigeria.

Nå ligger det an til endringer, for verden over er avgifter på ikke-gjenvunnet plast i ferd med å bli innført. Det vil gjøre gjenvunnet plast mer konkurransedyktig, og dermed øke etterspørselen etter plastavfall.

Tanken for Empower er å gjøre det mulig å gi plastavfall en verdi. For verdifulle ting blir ikke liggende og slenge på stranda.

– Målet er å få dette inn i sirkulære verdikjeder – en «closed loop». Da kan resirkuleringen optimaliseres. Nå kommer det insentiver til å lage resirkulerbare produkter, og da vil man skape etterspørsel, sier Myrer.

Blir en inntekt

Gjennom bruk av blockchainteknologi kan Empower gjøre det mulig å gjøre plastavfall til en inntektsvei – også i den tredje verden der alle ikke nødvendigvis har en bankkonto. Gjennom å spore reisen, fra plasten plukkes opp, via innsamling, sortering, resirkulering til det blir nye produkter, gjøres prosessen transparent og tilgjengelig. Samtidig muliggjør det betaling i hvert ledd.

Samtidig gir systemet plastprodusentene mulighet til å enkelt dokumentere resirkuleringen – noe de er villig til å betale for. Det Empower leverer er egentlig et trackingtjeneste, der inntjeningen er noen dollar per tonn plast som spores.

– De betaler for hvert tonn vi sporer for dem. Det får de tilbake når de selger produktene igjen, sier Myrer.

Du kan høre mer om Myrers og Empowers tanker og ideer, og hvordan de kan ha overføringsverdi til transportbransjen, på sesjonen «Startups for morgendagens innovative næringsliv» under Transport & Logistikk 25. oktober.

Powered by Labrador CMS