Illustrasjonsfoto

19 døde på jobb ved bruk av kjøretøy

19 av 29 arbeidsskadedødsfall i 2019 skjedde ved bruk av kjøretøy eller kjørbart arbeidsutstyr. Og det er bare menn som dør.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 29 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2019. Dette er omtrent på samme nivå som både 2017 og 2018, da det begge årene ble registrert 28 arbeidsskadedødsfall.

- Antall arbeidsskadedødsfall de siste årene ser ut til å ha stabilisert seg på et historisk lavt nivå. Samtidig er hvert dødsfall ett for mye. Det er viktig at alle aktører i arbeidslivet arbeider systematisk med ulykkesforebygging, slik at flere liv blir spart, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Se statistikken her. 

Gjennomsnittet for de siste ti årene er 38 arbeidsskadedødsfall per år, men i perioden 2016-2019 har snittet vært 28 arbeidsskadedødsfall. Det ser dermed ut til at antall arbeidsskadedødsfall har stabilisert seg på et lavere nivå enn tidligere. Tilsvarende som i 2018 var det kun menn som omkom i arbeidsulykker i 2019.

Bygg og anlegg «farligst»

Bygge og anleggsvirksomhet er den bransjen der flest dør på jobb. I 2019 døde 9 personer i ulykker i den bransjen.

De to «nest farligste» næringssektorene er «jordbruk, skogbruk og fiske» og «transport og lagring» - begge hadde fem dødsfall som følge av arbeidsulykker i fjor.

- Viktigheten av et systematisk og kontinuerlig HMS-arbeid i bransjen kan ikke gjentas ofte nok, sier Vegard Aune i Skydda Norge.

19 av de som døde i arbeidsulykker i 2019, døde i forbindelse med bruka v kjøretøy. Trafikkulykker utgjør en del av disse ulykkene, men det er også mange ulykker som skjer når arbeidstakerne bruker traktor, anleggsmaskiner og løfteutstyr.

- Både arbeidsgiver og arbeidstaker må ta HMS på alvor. Viktigheten av et systematisk og kontinuerlig HMS-arbeid i bransjen kan ikke gjentas ofte nok, sier Vegard Aune i Skydda Norge, som er blant landets ledende leverandører av HMS-løsninger og personlig verneutstyr.

- Holdningsskapende arbeid, fokus på HMS og tekniske tiltak er nødvendig for å forhindre ulykker, understreker Aune.

- Grundig risikoanalyse

Han påpeker at Arbeidstilsynets rapport viser at mangelfulle risikovurderinger, for dårlig planlegging av arbeidet, og svakheter ved kjøretøy og utstyr er viktige årsaker til ulykkene.

- I industrien ser vi at slike ulykker skjer i arbeidsmiljø med tunge maskiner, traktorvirksomhet og motoriserte redskap. Arbeid med kjøretøy generelt må risikovurderes på linje med annet arbeid. Mange arbeidsulykker og skader kan unngås ved å gjøre en grundig risikoanalyse hvor man kartlegger eventuelle farer og trusler, sier Skydda-sjefen.

- Arbeidsgiver skal sørge for et trygt arbeidsmiljø. Kunnskap om ulike risikofaktorer på arbeidsplassen gir virksomheten et bedre grunnlag for å gjennomføre tiltak som reduserer eller eliminerer farer og skademuligheter, understreker han.

Powered by Labrador CMS