Fra og med 1. juni har varebilsjåfører krav på minstelønn.
Foto: Ole Ekker / Arbeidstilsynet
Klart for minstelønn i varebilbransjen
Budbilbransjen har vært en utsatt bransje hvor det har vært lett å utnytte arbeidstakere. Dette ønsker nå myndighetene å rydde opp i.
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn.
Det betyr minimum 222 kroner i timelønn, i en bransje der mange arbeidstakere er særlig utsatt for utnyttelse.
– Dette er et tiltak som vi mener vil redusere risikoen for utnyttelse av sårbare arbeidstakere, og ikke minst gi oss flere og bedre muligheter til å undersøke lønns- og arbeidsvilkår i bransjen, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Torgeir Moholt.
Sårbarheter i budbilbransjen
Budbilbransjen har tradisjonelt sett vært en lite regulert bransje med mange små aktører. Bransjen kjennetegnes av lave etableringskostnader, høyt arbeidspress, få krav til kompetanse, og mange utenlandske arbeidstakere. Alt dette er med på å øke risikoen for arbeidslivskriminalitet og useriøsitet.
At det finnes flere ledd mellom oppdragsgiverne som bestiller transporttjenesten og de som til slutt utfører oppdraget, gjør det krevende for oppdragsgiverne å følge med på lønns- og arbeidsvilkårene til varebilsjåførene. De har heller ikke hatt et ansvar for å påse at underleverandører i kjeden har ivaretatt lønns- og arbeidsvilkår. Frem til nå. Med minstelønnskrav kommer nemlig også den såkalte påseplikten. Det betyr at de som leier inn tjenesten, eller bruker underleverandører, er pliktige til å sikre at ansatte i alle ledd har lovlige lønns- og arbeidsvilkår.
Tungtransport er allerede allmenngjort
Deler av transportbransjen er allerede allmenngjort, og har dermed et minstelønnskrav. Så langt har dette vært et krav for kjøretøy over 3,5 tonn, som vi ofte kaller for tungtransport.
Når Tariffnemnda nå vedtar krav om minstelønn (allmenngjøring) også for kjøretøy fra og med 2,5 tonn, så betyr det at varebilsjåfører skal betales minimum 222 kroner i timen. Dette bidrar til at disse arbeidstakerne får et mer anstendig lønnsnivå og motvirker det lønnspresset som følger av at det er mange utenlandske arbeidstakere i bransjen.
Fortsetter kontroller
– Vi er veldig fornøyde med at det innføres flere tiltak, regelverksendringer og krav som sikrer arbeidstakerne, og vi kommer til å fortsette å gjennomføre kontroller i bransjen for å bidra til å sørge for at ansatte har de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på, sier Moholt.
– Det har skjedd mye innen regulering og regelverk for budbilbransjen de siste årene, og det er blant annet nå også foreslått å innføre HMS-kort. Minstelønn er enda et viktig skritt i riktig retning.