Lavterskel autopalletering

Bare en halv dag skal det ta å komme i gang med den nye pallestablingsroboten fra ACT Logimark.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i høst inngikk ACT Logimark en avtale med Norsk Cobot Senter (NCS) for å bli forhandler og leverandør av løsninger basert på bruk av coboter. Cobot er samarbeidende roboter som er utviklet og produsert av Universal Robots (UR) i Odense, Danmark.

Nå er det første konkretet produktet lansert, nemlig palleteringsroboten EasyPallet.

– Dette er en palleteringsrobot som kan betjenes av alle, og som enkelt kan flyttes rundt med en jekketralle, forklarer en entusiastisk daglig leder i ACT Logimark, Morten Mathisen til MT.

- Senker terskelen

Han forteller at EasyPallet vil senke terskelen for å automatisere palleteringen betydelig. EasyPallet er ifølge leverandøren svært enkel komme i gang med. Den er enkel å omstille, og den leveres med hurtigkoblinger for enkel til- og frakobling.

LITEN: EasyPallet tar liten plass og kan håndtere to palleplasser på en gang.

– Dette er for markedet for de mellomstore produksjonsstedene, der det står et menneske og stabler esker på pall. Dermed sparer man de ansatte for gjentagende og belastende løft, sier Mathisen.

EasyPallet er en cobot, noe som betyr at den ikke trenger å sikre den med gjerder eller stengsler. Den stanser med en gang noe kommer i veien, og kan jobbe side om side med mennesker i produksjonslinjen.

– Vi er en leverandør av merkeutstyr. Vi har levert mye pallemerking i det siste, og da ser vi jo at det e mange uløste oppgaver i den enden av produksjonslinjen, sier Mathiesen.

Raskt oppsett

Å få systemet opp å gå skal være svart raskt, ifølge Mathisen.

– Teoretisk kan du være i drift på en halv dag. Du går bare inn og programmerer stablemønsteret, så er du i gang.

Roboten har en kapasitet på 22 enheter i minuttet med en begrensning på 10 kg per løft. Den kan stable paller opp til 240 cm i høyden og kan samtidig betjene to palleplasser. Selve roboten leveres av Universal Robots i Danmark, mens Imperietek i Rogaland står for programvareutviklingen.

EasyPallet leveres standard med en griper med sugefunksjon. Det er mulig å bestille den med ulike gripemekanismer, men ACT Logimark ønsker å holde leveransene så standardisert som mulig.

– Vi prøver å gjøre det enkelt å komme i gang, og dermed holde både pris og installasjonskostnader nede, sier Mathisen.

Powered by Labrador CMS