Jentene slo an tonen

Tre kvinnelige lærlinger sto i fokus på formiddagen av dag to under Moldekonferansen i mars. De fortalte engasjert om sine opplevelser som logistikklærlinger.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet for konferansen er å skape et nettverk for transport- og logistikkfagene i hele landet. I dette nettverket jobbes det nå iherdig med å få med organisasjoner, bedrifter, opplæringskontorer og skoler som jobber innenfor de nevnte fagene. Neste års konferanse er allerede på plass i kalenderen – 9. og 10. april.

TAF – Transport & Logistikk

I Møre og Romsdal har man tatt konsekvensen av at det er en utfordring å skaffe nok utdanningsmuligheter, særlig innenfor logistikk. Rauma videregående skole har derfor satt i gang en fireårig utdanning som fører til fagbrev og spesiell studiekompetanse. Et av målene er at ungdom som går dette løpet, senere kan skaffe seg relevant utdanning på høyskole eller universitet for å kvalifisere seg til jobber som ledere og mellomledere innenfor logistikkyrkene. Gjennom hele utdanningen i TAF-prosjektet kombinerer man skole og arbeid i aktuell bedrift. I inneværende skoleår har prosjektet syv elever fordelt på like mange bedrifter.

En av disse elevene er Elise Langseth som fortalte om sine erfaringer. Hun trakk frem fordeler som praktisk erfaring, spesiell studiekompetanse, muligheter for fagbrev, at utdanningen gir en veldig god innsikt i logistikkfaget og at man får en solid basis for videre utdanning. Hun synes også det var en fordel å komme tidlig i berøring med arbeidslivet for å få bedre innsikt i hva man vil jobbe med og hvilke muligheter man har. – Dette er et supert utdanningstilbud, og bedriftene er kjempepositive, selv om det også finnes utfordringer, sa hun.

Ekornes ASA

Astrid Emdal Sørensen er logistikklærling hos møbelprodusenten Ekornes. – Jeg har transport og logistikk i blodet og har alltid hatt interesse av store lastebiler. Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe «med verden», sa hun innledningsvis. Astrids mellomnavn er kjent i transportkretser. Transportgründer Håkon Emdal er hennes grandonkel. Astrid var utplassert hos Ekornes i forbindelse med VG2, og dette førte til lærlingplass.

Ekornes er først og fremst en betydelig møbelprodusent, men samtidig en stor logistikkbedrift. Møblene sendes over hele verden. Astrid poengterte at selskapet har en dyktig og engasjert opplærlingsansvarlig som vet å inkludere lærlingene i hele bedriftens indre liv. Å være skikkelig kjent med alle bedriftene i gruppen og få innblikk i alle produksjonsprosesser er viktig også for å få logistikken til å fungere. – Som logistikklærling har jeg store utfordringer hver dag, mye tenking og planlegging, og jeg får jobbe med «hele verden», sa hun.

OMYA

OMYA i Elnesvågen het tidligere Hustadmarmor AS og produserer flytende marmor, eller slurry som man gjerne sier på fagspråket. Dette er et tilsatsstoff i papir. Jo større innhold av flytende marmor, desto blankere og finere papir. Bedriften produserer tre millioner tonn i året, noe som blant annet gir mer enn 500 skipslaster. Her er unge Liv Stranden lærling. – Jeg har fått være med på det aller meste, inklusive kjøring av både truck og hjullaster, fortalte hun med et stort smil. Hun er også med på å laste lastebiler, som er alt fra mindre trivelig til en svært hyggelig opplevelse. – Noen lastebilsjåfører vil ikke la ei jente laste i hele tatt, mens andre er svært positivt overrasket over et kvinnelig innslag i en ellers mannsdominert bransje, sa hun. Også Liv føler at hun får en god opplæring gjennom å være lærling.

De kvinnelige lærlingene har et felles hjertesukk. Når man begynner utdanningsløpet på videregående skoler, blir det gjerne fokusert mye mer på yrkessjåførfaget enn logistikkfaget. Dette er medvirkende til at det er en utfordring å få ungdom til å interessere seg for logistikk.

Vi bringer mer fra Moldekonferansen i neste utgave.

Powered by Labrador CMS