- Aldri si aldri!
- Arktis blir aldri en attraktiv snarvei mellom Asia og Europa. Den nordlige sjørute og Polhavet er ikke av interesse som fremtidig, alternativ skipsrute, fastslår Maersk!
Når Maersk har noe å meddele, bør man selvsagt lytte. Her er det snakk om verdens største containertransportør, over 500 skip i operasjon verden rundt, og det satses på stadig større og mer miljøvennlige skip. Frem mot 2015, er 20 nye Maersk gigantskip (18.000 TEU) i operasjon mellom Asia og Europa, og det må til for å møte en antatt etterspørselsøkning i Asia-Europa-trafikken på 5-8% per år mellom 2011-2015.
Det er også interessant å merke seg at Maersk nylig har publisert sitt eget Manifest – “The New Normal”. Her er de litt mer åpen og spørrende i sin tilnærming til framtiden. Her fastslås intet! Når Maersk avblåser et arktisk shippingeventyr (j.fr. Aftenposten søndag 10. juli), rimer ikke dette med initiativet til nytenking som kommer til uttrykk i rederiets manifest.
Mye kan endre seg
Er det sannsynlig at shippingindustrien kan oppleve et innovasjonssjokk tilsvarende det som skjedde innen mobiltelefonindustrien? En transportindustriens iPhone? Kan vi forvente en radikal endring i måten vi driver forretninger på? Dette er noen tanker som opptar selskapet, og det er jo sant, det har vært forholdsvis stille på nyskapningssiden innen transport/logistikk!
Kan vi forvente overraskelser, også her? Det er over 50 år siden trailersjåføren Malcom McLean revolusjonerte transportindustrien med sin transportboks i metall. Nyskapningen dannet grunnlaget for ISOs standardiserte shippingcontainere og la veien åpen for blant annet Maersks containereventyr.
Utviklingen peker mot øket interesse for mer samordning både innen sjø/land- og deep sea/short sea-transport, og havneterminalene vil være viktige knutepunkt i denne sammenheng. Harmonisering på lastbærersiden og helhetstenking i transportplanleggingen er i gang, og her ligger utfordringene.
Potensial i Nordområdene
Det å se på kartet er derfor et viktig grunnlag for å se nye transportmuligheter. Dette åpner ikke bare for sjøtransport, men også andre transportløsninger og -kombinasjoner mellom Asia og Europa – og USAs østkyst. Vi snakker om sjø/bane-løsninger.
Jernbanenettverket i Asia og Europa vies med rette økt oppmerksomhet. En kombinasjon av bane/sjøtransport på de lange transportstrekningene har et betydelig potensial, og her er også norske havner (eksempelvis Narvik) og skandinaviske banestrekninger aktuelle som ledd i transportkjeden. For Norges vedkommende, snakker vi her om muligheter i nordområdene, som kan gi nye, bærekraftige tilknytninger til Asia og tilpassede havneløsninger og sjø/baneløsninger i området Murmansk - Narvik (isfrie havner).
Dette må oppfattes som supplement til dagens rene sjøtransportløsninger, der Maersk og mange andre er aktive. Kanskje gir det oss nye transportkonsepter, ny teknologi, nye samarbeidsrelasjoner – som både kostnads- og miljømessig kan konkurrere med dagens sjøtransport?
At Maersk ikke ser for seg et arktisk shippingeventyr for sine containerskip, er greit, men de kan ikke unngå å registrere at nye transportløsninger på bane/skip-siden trer tydeligere frem på kartet? Ny skips- og godsoverføringsteknologi vil også komme. La oss tro at det er registrert, og at “The New Normal” også vil åpne for nye tanker om utviklingspotensialet både på sjø- og bane/sjø-siden – ikke minst i Nordområdene. Her er det allerede mye på gang!