Å elektrifisere store skip har vist seg utfordrende, men det norske teknologiselskapet Hagal har en løsning de mener kan løse problemet.

Skal få fart på maritime batteriløsninger

Teknologiselskapet Hagal AS har kjøpt opp Norwegian Ocean Power AS, NOP. Målet er å elektrifisere skipsfartsindustrien med ny batteriteknologi.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hagal er et teknologiselskap med base i Oslo, som bygger både maskinvare og programvare. Målet er å hjelpe den maritime næringens grønne overgang gjennom elektrifisering, noe som selskapet hevder gjør batteriteknologi til det naturlige førstevalget. Hagal posisjonerer seg mot det internasjonale markedet, men Norge vil være det viktigste fokuset. Selskapet samarbeider med kunder innen havbruk og skipsfart, og vokser raskt.

Det er Hagal Assets AS, et heleid datterselskap av Hagal AS, som har kjøpt Norwegian Ocean Power AS.

Maritim batteriløsning

I en melding publisert 4. juni på selskapets nettsider forklarer selskapet sine planer;

- Den norske regjeringens ambisjon om å halvere utslippene innen 2030, i tillegg til at Den internasjonale sjøfartsorganisasjonens, IMO, sitt mål om å halvere sine utslipp globalt innen 2050, gir en boost til grønn skipsfart i den maritime industrien. Teknologiselskapene, Hagal AS og Norwegian Ocean Power AS, går sammen om å få fart på utviklingen av neste generasjon marine batteriløsninger, skriver selskapet.

Hittil ikke smart nok

- Potensialet for å redusere utslipp og skape bærekraftig vekst i den maritime industrien ved hjelp av batteriteknologi er enormt. Imidlertid har det manglet smarte og kostnadseffektive løsninger, som gjør denne teknologien til et naturlig førstevalg. Det er her Hagal spiller en viktig rolle, sier Christian Ringvold, administrerende direktør i Hagal AS.

Hagal utvikler en teknologi som bruker kunstig intelligens for å optimalisere og gjenbruke battericeller. Teknologien muliggjør en lengre livssyklus for batterier. Brukte batterier blir samlet inn og gjenbrukt i fremtidige applikasjoner. Resultatet er mer effektiv energilagring, reduserte utslipp og reduserte kostnader, forklarer selskapet.

En sirkulær løsning

Det er stor etterspørsel etter grønne, sirkulære løsninger i den maritime industrien, men tradisjonelle batteriløsninger er for kompliserte og dyre, og blir derfor ikke valgt. Hagal ønsker å løse denne utfordringen.

- Ved å kombinere NOPs marine batteriløsninger med Hagals teknologi, er vi i stand til å tilby et konkurransedyktig alternativ til tradisjonelle løsninger. Ambisjonen er å gjøre elektriske og utslippsfrie løsninger til et naturlig førstevalg for alle og bygge en mer bærekraftig industri, sier Ringvold.

Hovedeier i Hagal er Kent Thoresen gjennom selskapet Raw Holding (44,44%) og adm. direktør Christian Ringvold og hans kone Suzann Pettersen, som til sammen eier rundt 27 prosent gjennom sine holdingselskaper.

Powered by Labrador CMS