Daniel Morent i Movu Robotics sammen med LIS' Sue Kristiansen og Eirik Toft. LIS skal nå samarbeide med Movu i tilby hele deres portefølje i det norske markedet.

LIS girer opp automasjonstakten

Med nye samarbeid kan Lager & Industrisystemer (LIS) nå tilby et bredt spekter av automasjonsløsninger både innen pallelager, kubelager, skytler og plukk.

Publisert

Lager & Industrisystemer er blant Norges største leverandører av lagerinnredning. Gjennom samarbeid med belgiske Movu Robotics, som er en del av Stow Group og norske Pickr.ai har LIS fått en nærmest komplett portefølje av automatiserte lagerløsninger.

Stow Group er en av verdens aller største produsenter av lagerreoler, og har de siste årene også satset innen automatiserte løsninger for lagre. Nylig lanserte de merkenavnet Movu Robotics i Belgia som erstattet Stow Robotics.

escala-løsningen var kandidat i Ifoy Awards i 2022. Her ser man rampeløsningen som sender roboter og kasser opp og ned i gridet. Robotene lader for øvrig induktivt mens de jobber, så de trenger aldri ta pauser for å fylle på strøm.

Movu kan levere både skyttelsystemet atlas, AMR-løsningen ifollow, kubelagringsløsningen escala og plukkroboten eligo. Bortsett fra et Atlas-anlegg i Danmark, har foreløpig ikke Movu Robotics noen automasjonsinstallasjoner på plass i Skandinavia, men det håper Daniel Morent, General Manager i Movu at raskt endres når samarbeidet med LIS skyter fart.

– Vi har store forhåpninger til samarbeidet med LIS og det norske markedet, sa Morent til MT i forbindelse med LIS-dagen som ble arrangert 19. oktober.

Det var i forbindelse med at LIS definerte en ny strategi rettet mot automasjonsmarkedet, at Stow Group og Movu Robotics kom på banen. Ifølge salgssjef Eirik Toft gir dette LIS større frihet og bedre muligheter.

– Nå har vi muligheten til å utvikle oss videre etter at vi fant Stow. Prosjekter som vi ikke kunne håndtere selv tidligere, og gi videre, kan vi nå gjøre selv, sier han.

Daniel Morent fra Movu Robotics fortalte litt om hva man bør tenke på før man automatiserer lageret sitt under LIS-dagen 19. oktober.

Samtidig fortsetter LIS sitt samarbeide med SSI Schäfer på et utvalg av manuelle og semi-automatiserte produkter.

LIS har nå et bredere utvalg produsenter, og vil samarbeide med den produsenten som dekker den enkelte kundes behov best.

– Vi er en stor organisasjon og vi trenger volum. Vi er veldig gode på store konvensjonelle prosjekter og der er det mange om beinet. Vi er størst i Norge i det markedet nå, men hvor går vi videre? Vi hadde en strategisamling. Fordi vi da klarte å se litt utover de tradisjonelle grensene våre, klart vi å ta noen skritt. Og vi var modne for det organisasjonsmessig, fordi vi har egne gode montører, en solid serviceavdeling og vi har en god standing i markedet, sier Toft.

escala vs. AutoStore

Lagerautomasjon i Norge betyr veldig fort at man tenker AutoStore. Det produktet LIS nå får som mest er en direkte konkurrent til AutoStore er escala, som er en kubelagringsløsning der roboter henter kasser i et grid. Forskjellen er at robotene her går inn i selve gridet og henter kassene fra nedsiden, samt at robotene kjører kassene ned til plukkstasjoner via ramper.

– Vi skal holde på med det vi driver med. Vi skal ikke kopiere AutoStore eller «bli» AutoStore. Men vi har noen fordeler som ikke AutoStore har, sier Sue Kristiansen, økonomisjef hos LIS.

Hos Blivakker.no har de testet Pickr.ai i et par år allerede. Her logistikkdirektør Thor Molle.

Fordelene er ifølge Toft og Kristiansen blant annet at hver enkelt kasse er lettere og raskere tilgjengelig i escala-løsningen, samt at kassene i denne løsningen kan gå ut av systemet og fraktes videre med en AMR eller conveyors. Ulempen sammenlignet med AutoStore er at escala ikke er fullt så kompakt og plasseffektiv, fordi man må ha plass til robotenes kjørebaner inne i gridet. En annen fordel med escala er at den kan bygges i høyden helt opptil 18 meter, samt at systemet kan håndtere en lang rekke ulike kassestørrelser, også med eventuell innredning. Redundansen er også ivaretatt gjennom at det finnes mange ulike veier til hver enkelt kasse.

Pickr.ai har sin egen testrobot på laben i Stavanger. Der testes plukk av ulike artikler.

På utsiden av escala har Movu en plukkrobot som kan gjøre automatisk plukk, kalt Movu eligo. Den er utviklet i samarbeid med RightHand Robotics, som også AutoStore-leverandøren Element Logic samarbeider med.

Norske Pickr.ai

Eller man kan velge en ny norsk løsning. I tillegg til samarbeide med Movu Robotics, har LIS nemlig gått inn på eiersiden med en liten prosentandel i det norske startupselskapet Pickr.ai. Pickr leverer en nyskapende plukkrobot. Roboten kan ifølge produsenten gjøre opp mot 350 plukk i timen.

Hos Veso Apotek skal Pickr.ai plukke fra både en ordrebuffereol og fire lagerautomater. Slik ser den foreløpige skissen ut.

Plukkroboten kan bevege seg foran et rack med kasser, og kan plukke fra kubelagringsløsninger eller tradisjonelle vareheiser. En Pickr-installasjon har siden 2020 gått i testdrift på lageret til Blivakker.no og Brandsdal Group i Kristiansand. I løpet av vinteren skal første reelle kunde få levert sin Pickr-robot. Det blir til Veso Apotek i Vestby. Der skal roboten plukke varer fra fire ulike Logimat-automater.

Pickr-maskinen kjenner igjen produktene via kunstig intelligens og kamerabruk, slik at den tilpasser bevegelsene ut ifra hvert enkelt produkts behov fortløpende. Om et produkt ikke ligger som det normalt skal gjøre tilpasser maskinen seg til den nyoppståtte situasjonen.

LIS håper at de stiller sterkt med en lang rekke alternativer å tilby kundene med både skytler, kubelagre, AMR og to ulike automatiserte plukkløsninger.

– Da kan det være lettere å være objektiv med tanke på hva kunden trenger, og dermed være i posisjon til å levere gode helhetlige løsninger, som vil komme godt ut i kundenes excel-ark, sier Toft.

Powered by Labrador CMS