Støper RFID-brikke i betong

  ACT System har lansert en RFID-brikke som kan legges i betongelementer og støp. Det har mange fordeler.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Systemet til ACT System kan brukes av alt fra tunnelentreprenører til rørleggere. Det dreier seg om en ny type RFID-brikke (Radio Frequency Identification).

Ved prefabrikkering av betongelementer kan man støpe inn brikken. På den måten kan man følge elementer fra fabrikk til bygge- eller anleggsplass og langt raskere plassere elementer på rett lokasjon.

I tillegg kan man dermed spore innholdet i element eller støp tilbake til produsent. Ved støp på byggeplass kan man eksempelvis automatisk lagre temperatur og fuktighet ved støpetidspunktet. I byggeelementer kan man lagre informasjon blant annet om armeringsjern, rør eller varmekabler som er brukt i elementet.

Enkelt vedlikehold

En annen fordel er at man kan automatisere opphenting av elektronisk FDV (Forvaltning Drift og Vedlikehold). Dermed vil man kunne få beskjed elektronisk om når vedlikehold er påkrevd.

- Dette er en produktnyhet vi lanserer i Norge nå. I løpet av et par måneder er dette montert i det første elementet her til lands, sier daglig leder Jan Erik Evanger i ACT System til MT.

Han vil ikke røpe hvem den første kunden er, men det er snakk om en norsk entreprenør som vil bruke systemet i et prosjekt i løpet av våren.

Med en håndscanner kan man både lese av og skrive til brikken på én meters avstand. Dermed kan man også oppdatere brikken med informasjon om for eksempel utført vedlikehold.

Ifølge Evanger har systemet et bredt bruksområde.

- Det kan brukes av alt fra store entreprenører til rørleggere. Du kan for eksempel knytte rør og koblinger opp mot brikken, sier Evanger.

En investering

Kostnaden ved hver enkelt brikke er nærmest ikke-eksisterende, ifølge leverandøren. Det som vil utgjøre en liten investering er systemet og programvaren rundt. Men det er en langsiktig og god investering, ifølge Evanger.

- RFID-brikken vil kunne vare i flere tiår, og for eksempel følge livsløpet til et bad eller en betongkonstruksjon. Dermed har du informasjonen man trenger tilgjengelig hele tiden, sier han.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS