IKEA har overtatt sitt nye sentrallager i Vestby. Frem til august neste år skal alt klargjøres for full drift.

Ikea har overtatt sentrallageret i Vestby

Ikeas nye sentrallager i Norge for netthandelsvarer i Vestby næringspark, et toppmoderne logistikkbygg på 43.000 kvadratmeter, ble overlevert på tidsplan og innenfor budsjett tidligere denne måneden. Med mål om operasjonell drift fra august 2025, lover anlegget raskere levering til norske nettkunder.

Publisert

Vestby har utviklet seg til å bli en viktig nasjonal hub for norske logistikk- og distribusjonsselskaper. Flere tusen jobber er skapt i de lagertunge næringsområdene på Dehli og i Vestby Næringspark. Om et år er om lag 120 nye arbeidsplasser på plass i kommunen. Fra august 2025 skal Ikeas mye omtalte netthandelsager settes i drift for fullt.

Driftspersonellet fordeles på to skift. Til Logistikk Inside forteller Ikeas kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg at rekrutteringsprosessen allerede er godt i gang, med Ikea-veteranen Anastasia Tsvetkova i spissen for det lokale lederteamet som forbereder oppstarten neste sommer. Noen nøkkelposisjoner er allerede besatt, med personell som besitter spesialistkompetanse. Teamledere rekrutteres rett etter nyttår, før støtet settes inn mot å rekruttere lagermedarbeiderne som skal plukke nettordrene. 

Joachim Dagenborg, kommunikasjonssjef i IKEA.

Det er lenge siden nettbutikken ikea.no ble den butikken med høyest omsetning i den norske Ikea-virksomheten, i det som må sies å ha vært en vellykket omnikanal-satsing fra den svenske møbel- og interiørkjeden.

– Nettbutikken vår har vært i en naturlig vekstfase over mange år, og naturligvis fikk også vi en fin vekst på nett under pandemien, forteller Dagenborg. 

To år siden første spadetak

Logistikk Inside var med lokalavisene Moss Avis og Vestby Avis da første seremonielle spadetak ble satt i jorden i juni for to år siden av administrerende direktør Carl Aaby, ordfører Tom Anders Ludvigsen og administrerende direktør Morten Raugstad fra hovedentreprenør A Bygg Entrepenør. Den gang møtte jeg trioen på det som kun så ut som et gigantisk grustak et steinkast fra Lemans lager, som var nærmeste nabo innerst i næringsparken på Stormåsan.

14. juni 2022 tok Carl Aaby, administrerende direktør i IKEA Norge, her flankert av Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen (t.h.) og administrerende direktør Morten Raugstad fra hovedentreprenør A Bygg Entrepenør (t.v.).

Siden den gang har Vinhusets nye lager reist seg opp og åpnet på nabotomta samtidig som et nytt praktbygg på 43.000 kvadratmeter har vokst frem på Ikea-tomta.

Ikke nok med at bygget har stor grunnflate, deler av lageret også et høylager på 30 meter. Bygget er dermed godt synlig også fra E6 forbi Vestby. 

For A Bygg Entreprenør er Ikea-lageret deres hittil største enkeltprosjekt målt i omsetning.

1. juni overleverte de bygget til Ikea. Til tross for utfordringer knyttet til grunnstabilisering, lyktes de med å innhente forsinkelser og overlevere bygget i henhold til den opprinnelige tidsplanen og budsjettet.

Anlegget, som Ikea selv eier og vil drifte med egne ansatte, markerer en betydelig satsing i Ikeas norske virksomhet. Til Logistikk Inside kunne Iikea-toppsjef fortelle at investering i eiendom, bygg og lagerteknologi lå på en drøy milliard. Investeringen handler først og fremst om å øke verdiforslaget til kundene gjennom å tilby raskere hjemleveringer enn tilfellet er i dag, der norske nettkunder betjenes IKEAs sentrallager i Torsvik utenfor Jönköping.

– Vi har hatt en bevisst strategi om å utvikle nettbutikken vår og gjøre handleopplevelsen bedre og enklere, forteller Dagenborg. 

Det nye Vestby-lageret vil spille en nøkkelrolle i å realisere denne visjonen ved å bringe produkter raskere til kundene, gjennom å redusere leveringstiden fra dagens 3–5 dager til 1–3 dager, avhengig av hvor kunden bor. 

Allerede i dag er det imidlertid raskere leveranser for en del mindre postpakker, etter at IKEA innledet et samarbeid med ColliCare i fjor for små postpakker. Bor man i Oslo-området kan man for disse leveransene også i dag få leveranser neste dag.

– Men det er først når vi har distribusjon ut fra netthandelslageret i Vestby at vi også kan levere en sofa neste dag, smiler Dagenborg. Det er Bring som er Ikeas hovedsamarbeidspartner på transport både for hjemlevering og til varehus.

To tredjedeler av varesortimentet

I dag betjenes Norge og Danmark hovedsakelig med leveranser fra Ikeas sentrallager i Torsvik utenfor Jönköping. Fra neste år vil omkring 6500 av Ikeas rundt 10.000 produkter være tilgjengelige direkte fra lageret i Vestby. 

Swisslog er i gang med å installere automasjonsløsningene i IKEAs lager i Vestby.

For å holde styr på hvilke produkter som slipper gjennom nåløyet får teamet i vestby god hjelp av avanserte prognoseverktøy. Ikke bare får de input basert på kjøpshistorikk for produktene, de får også input basert på hvilke produkter som trender i sosiale medier. Om den grønne Ikea-lampa blir en hit på TikTok eller Instagram, ja da følger algoritmene med og sørger for at varen bestilles også til Vestby.

Swisslog i gang med å installere lagerløsningene

Det er Swisslog som skal levere lagerinnmaten i lageret som skal håndtere både paller og småvarer. De er i full gang med å installere løsningene som skal gjøre arbeidshverdagen til en fryd for de ansatte, og Logistikk Inside/Moderne Transport er invitert til å komme og ta en kikk i sommer. Vi kommer tilbake med en fyldigere reportasje i august.

Powered by Labrador CMS