The American Dream

- For å lykkes må du tro helt og fullt på drømmen din, hvis ikke så vil du feile!

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette var i bunn og grunn Michael Bergdahls hovedbudskap under LOAD.11, Brings årlige logistikk- og netthandelskonferanse. Amerikaneren, som var key note speaker på konferansen, er en ettertraktet foredragsholder og har gjort det til et levebrød å skrive og fortelle om sin tid som nær medarbeider av den myteoppspunnede Sam Walton, grunnleggeren av Walmart.

Detaljistkjeden har et noe frynsete rykte i Norge, ikke minst etter at det norske pensjonsfondet i 2006 svartelistet selskapet som følge av beskyldninger om aktiv motarbeiding av fagforeninger og dårlige arbeidsforhold (bl.a. barnearbeid, ansatte som ble presset til å jobbe overtid uten kompensasjon og kvinnediskriminering). Alt er med andre ord ikke rosenrødt med den amerikanske suksessbedriften, men det utelukker naturligvis ikke at også norske bedrifter kan ha noe å lære av verdens største detaljistkjede. For snakker man om krevende logistikk og Supply Chain, tilhører absolutt Walmart tetsjiktet i toppdivisjonen. Selskapet er verdens største med smått utrolige 2,1 millioner ansatte på lønningslisten og når i år en omsetning på svimlende 419 milliarder US dollars!

Produserer mer enn mange land

- For å sette det i perspektiv: Hvis Walmart hadde vært et land ville det vært verdens 24. rikeste basert på BNP, akkurat slått av Norge på 23. plass, sa Bergendahl (han la til grunn fjorårets tall på 405 mrd. US dollars).

Det er dermed innlysende at man snakker om en av verdens mest veldrillede logistikkoperasjoner. Et eksempel Begendahl brukte for å illustrere dette var nødhjelp til New Orleans-området etter orkanen “Katrina” i 2005. Da sto hundrevis av Walmart-biler ferdig pakket med mat, vann, tepper og medisiner, med sjåfører på standby, klare til å settes inn umiddelbart.

- Bilene kom frem flere dager før de føderale myndighetene. Årsaken var planlegging. Dette var en varslet katastrofe (værprognoser), og Walmart handlet deretter, fortalte Bergendahl.

Holdt fast på drømmen

Det mange ikke er klar over, er at Walmart-eventyret nesten var ferdig før det begynte. Og det er her Bergendahls kjepphest dukker opp.

- For å lykkes må du tro helt og fullt på drømmen din, hvis ikke så vil du feile! 

- Da Sam Walton startet opp for nesten 50 år siden var det ingen som levnet han noen sjanse. Å sette opp et stort kjøpesenter på “bygda” i Rogers, et tettsted med bare 2000 innbyggere, ble det sett på som det rene vanvidd. Bankene var lite villig til å låne penger til et slikt drømmeprosjekt og leverandørene ville ha forhåndsbetalt for å være sikre på å ikke tape penger. Mange ville ha mistet motet, med Walton holdt ut med en urokkelig tro på sin forretningsidé. Resten er historie, sa Bergendahl.

For kjøpesenteret trakk ikke bare til seg kunder fra tettstedet Rogers, det trakk også kunder fra nærliggende områder. Lokkemiddelet? Ekstrem lavpris. Walmarts forretningskonsept baserer seg på veldig store volum og små marginer. Slik kan de selge tannkremtuber med 10 øre fortjeneste pr. tube, og så lenge de selger hundretusenvis så blir det butikk av dette også.

Kostnadsfokuset står naturligvis sentralt. Mange av produktene kjøpes inn fra lavkostland.

- Walmart-filosofien er å kjøpe til lavest mulig pris, og en leverandør må være forberedt på at Walmart forventer at prisen på produktet går ned i pris neste år. Det er “my way or the highway” som gjelder. Men det er viktig å påpeke at det er kunden som står i fokus. Spørsmålet er hele tiden “Hvor lavt kan vi prise denne varen?”, og ikke “Hvor mye kan vi få av kunden for denne varen?”. Det er kunden som får varen billigere. Tallet på bunnlinja stammer hele tiden fra volum, ikke fra økte marginer, fremholdt Bergendahl.

Powered by Labrador CMS