
PERI doblet lengden
DRAMMEN: Mye langt og tunghåndterlig gods gir ekstra utfordringer for truckførerne til PERI Norge AS. Løsningen ble å montere gafler som er dobbelt så lange som normalt på truckene.
Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Standardgafler på de fleste gaffelaggregater er 120 cm lange, tilpasset håndtering av europaller. Hos PERI Norge AS i Kobbervikdalen utenfor Drammen blir dette i snaueste laget. Der har de montert 240 cm lange gaffelaggregater fra danske E.L.M. Kragelund på truckene. Om det er mye vanskeligere å kjøre med ekstra lange gafler?
- Vi kjører såpass mye truck at vi blir fort vant til det. Men vi kjører mye forskjellig gods, så det vanskeligste er ikke å håndtere gaflene, men en del av godset. Noen av tingene er nesten glatte som is vinterstid, det er en utfordring, sier truckfører Vegard Brenna.
Hvorfor det er nødvendig med ekstra lange gafler viser Brenna med tydelighet idet han håndterer en TRIO Boligform, et stålflak på 5,4 x 2,7 meter.
Forskalingsutstyr
PERI Norge AS er landets ledende innen salg og utleie av forskalingsutstyr, og er et heleid datterselskap av verdens ledende leverandør, tyske PERI GmbH som er representert i 50 land. I 2010 omsatte konsernet for 970 millioner euro.
Omsetningen i Norge i fjor var på 175 millioner kroner. Selskapet har fem avdelinger i Norge, i Bergen, Stavanger, Trondheim og Ålesund, i tillegg til hovedkontoret i Kobbervikdalen. Av 42.000 tonn gods som ble håndtert i fjor, sto denne avdelingen alene for 31.000 tonn. På kundelisten står velkjente entreprenører som AF Bygg, Skanska, Veidekke, NCC, Backe Gruppen, PEAB og Selvaagbygg.
- Vi er totalleverandør av forskalingssystemer og leverer til «alle» entreprenørene i Norge. Vi leverer det som finnes til betongarbeid, sier logistikksjef Kenneth Mile.
Når man snakker om forskaling, tenker de fleste på store «kakeformer» i stål som fylles med betong for at vegger, dekker og andre betongkonstruksjoner skal tørke og herdes. PERI leverer naturligvis alt dette, men sortimentet er langt mer enn omfattende.
- Vi har et forbrukslager her på 1200 m2 for alt annet utstyr, som stagføringsprodukter, armeringstilbehør, finérplater, festemidler, sikkerhetsutstyr og stillaser, forteller Mile.
Fotograferer alt
Inngående varer kommer til Drammen med bil fra PERIs sentrallager ved hovedkontoret i Weissenhorn sør i Tyskland. For utgående varer organiserer PERI Norge transporten, og har også én egen bil for ekspressleveranser på det sentrale Østlandet.
Både inngående og utgående varer fotograferes, som dokumentasjon på at varer er levert eller sendt fra lager.
- Da kan vi gå tilbake og sjekke om det skulle være noe. For utgående gods er det viktig å bekrefte at kunden har fått alt de skal ha. Derfor har vi også pakkelag der en annen kontrollerer det som er pakket til kunden. Om ti personer hos en entreprenør står på byggeplassen og venter på vårt utstyr, kan vi ikke risikere at de ikke får det de har bestilt, forklarer Mile.
- Når vi snakker inngående gods i form av utleieutstyr som leveres tilbake, er det avgjørende at vi har kontroll med hva som er ute og hva kunden fortsatt leier. Dette danner grunnlaget for faktureringen. Vi trenger også nøye kontroll med tilstanden for varene som leveres tilbake. Før vi kan leie det ut igjen, må produktene rengjøres og repareres, forklarer logistikksjefen. Han forteller at leieparken er på 550 millioner kroner.
- Med såpass stort fokus på leie, er det viktig at vi har høy utnyttelsesgrad. Så kommer avveiningene når den blir for høy, da må vi kanskje investere i mer nytt utstyr, mens vi må vurdere å selge unna noe av utstyret til utlandet om utnyttelsesgraden er for lav, sier Mile.
Uensartet gods
Alt inngående gods er planlagt ned til minte detalj. Inngående varer fra Tyskland har PERI selvsagt kontroll over, men også leieutstyret er nøye organisert.
- Tre dager før returvarene ankommer oss må vi ha oversikt over hvilke produkter som leveres tilbake. Leietageren fyller ut et lettfattelig og oversiktlig skjema som vi får i retur, og vi booker et tidsvindu for transporten, forklarer Mile.
PERIs avdeling i Kobbervikdalen er på 30 mål. Lange avstander og utelagring gir utfordringer.
- Vinteren gir naturligvis utfordringer. Med lange avstander har vi også vært nødt til å legge opp vareflyten slik at det blir minst mulig kjøring med tomme gafler. Returmottak er lokalisert nært renovasjonsavdelingen, som igjen ligger ved siden av avdelingen for klar utleieproduktene, forteller han.
Truckparken består av 11 Toyota diesel motvektstrucker. Truckene, som leases for fem år, har løftekapasitet mellom 3,5 og 5 tonn.
- Vi har samarbeidet med Toyota Material Handling i flere år og er veldig fornøyd. At truckene holder høy klasse er naturligvis viktig. Truckene får veldig hard medfart og de kjører i et tøft miljø. Men like viktig er oppfølgingen vi får. Under vareopptellingen i julen, var det helt krise da to trucker ble stående. Men vi fikk hjelp med én gang. Det sier litt om servicenivået. Vi er helt avhengig av å ha trucker og leverandører vi stoler ett hundre prosent på. Vi har også en mekaniker fra Toyota som er her fast. Det vi også liker er tilnærmingen til Toyota. De har lært oss opp til å ta bedre vare på truckene, blant annet gjennom økt fokus på smøring. Det bidrar til at de får mindre serviceoppdrag, men vi sparer penger. Her i PERI har vi samme tilnærming, tjener kunden penger, kan vi også tjene penger, sier Mile.