Kjemikalietankeren MT Strinda ble angrepet av Houthi-rebeller utenfor kysten av Yemen mandag 11. desember.

Ingen omkomne etter at norsk skip ble bombet utenfor Jemen

Kjemikalietankeren MT Strinda, eid av Bergen-rederiet J. Ludwig Mowinckels Rederi AS, ble utsatt for et rakettangrep mandag kveld. Ingen ble fysisk skadet i angrepet.

Publisert

Om rederiet

  • J. Ludwig Mowinckels Rederi ble etablert i 1898 og har sitt navn etter rederen som etablerte selskapet, Johan Ludwig Mowinckel. 
  • Selskapet gikk inn i tank-segmentet i 1926 og har sitt hovedkontor i Bergen.
  • Kjemikalietankeren MT Strinda er 144 meter lang og 24 meter bred. Skipet ble levert i 2006.

Hendelsen inntraff rundt klokken 22 mandag kveld (norsk tid) cirka 60 nautiske mil nord for Bab al-Mandab-stredet. Det trange sundet som forbinder Rødehavet med Adenbukta og Indiahavet har de siste ukene blitt verdens mest risikoutsatte skipsstrekning, etter at de jemenittiske Houthi-rebellene de siste ukene både har beskutt og kapret skip i området. 

I helgen uttalte talsperson fra Houthi-rebellene at det ikke lenger var en forutsetning at et skip hadde israelsk eier eller ble seilt av et israelsk rederi, også skip som skulle legge til kai i Israel var ifølge rebellene legitime "militære mål". MT Strinda var en kjemikalietanker med norsk eier og som seiler under norsk flagg, som var på vei fra Malaysia til Italia, og representerer i så måte en generell krigserklæring mot all kommersiell skipsfart via Rødehavet og Suezkanalen.

En talsperson fra Houthi-rebellene opplyser at årsaken til at skipet ble angrepet var fordi mannskapet om bord ikke besvarte rebellenes advarsler, melder Reuters.

J. Ludwig Mowinckels Rederi opplyser på sine hjemmesider at kjemikalietankeren, som er 144 meter langt og 24 meter bred, var lastet med biomasse til produksjon av biodrivstoff. 27. november kastet skipet loss fra havnen Tajung Langsat i Malaysia og satte kursen mot Italia. 

Besetningen på 22, som alle skal være av indisk nasjonalitet, klarte å slukke brannen som oppsto på skipet. Skipet var på vei til en trygg havn i går kveld og kunne gå for egen motorkraft. 

Det var ingen militørfartøy i umiddelbar nærhet da angrepet fant sted, men den amerikanske destoyeren MSS Mount responderte på MT Strindas Mayday-signal etter å ha blitt truffet. 

Du er kanskje interessert i å lese mer fra Inside-arkivet:

Powered by Labrador CMS