Utenlandske lastebiler skylder enorme summer i bøter som ikke blir gjort opp. Foto: Tuan Eke

Utenlandske sjåfører skylder en kvart milliard

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har innhentet tall fra Statens innkrevingssentral som viser manglende innbetalinger ved krav rettet mot utenlandske sjåfører.

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt uteblir 256 millioner kroner. Dette er en økning på 28 prosent på bare tre år, melder Lastebil.no, NLFs eget nettsted.

Det opplyses at betalingsviljen er lav. De fleste bøtene utskrevet til sjåfører utenfor Norden blir ikke betalt, ifølge NLF.

Sjåfører fra Polen, Litauen og Romania skylder alene over 110 millioner kroner - en økning på 44 prosent siden 2013.

Betalingsviljen for disse landene lå i 2015 på 44,9 prosent - 1042 av totalt 1891 krav ble aldri gjort opp. Bare ett av fire krav rettet mot rumenske sjåfører ble betalt.

Ubetalte regninger 2013 - 2016.

Sliter utenfor Norden

Statens innkrevingssentral har ingen myndighet til å tvangsinnkreve forenklede forelegg og gebyrer utenfor Norden.

«All innbetaling av norske bøter i ikke-nordiske land foregår derfor på frivillig basis», skriver nettstedet.

Administrerende direktør i NLF, Geir A. Mo, foreslår en mulig løsning:

- I dag må alle lastebiler på norske veger, utenlandske som norske, ha bombrikke gjennom AutoPass. Hvis politiet fikk anledning til å belaste bøtene på bombrikken i stedet for gjennom Statens innkrevingssentral, ville nok betalingsandelen økt betraktelig, sier han.

Betalingsvilje for ulike land.

Forhåndsbetaling

Norges Lastebileier-Forbund var en av de viktigste pådriverne for ordningen med obligatorisk bombrikke. Det neste punktet på planen er å få på plass en forhåndsbetalingsløsning etter modell fra andre land. Dette garanterer at bompengene faktisk blir betalt. 

- Deretter kan det være naturlig å se på muligheten for å bruke AutoPass som et betalingsmiddel også for bøter og forelegg, foreslår NLF-direktøren.

Powered by Labrador CMS