Begge fergene som gå trmellom Oslo og København er med i handelen. Her ligger både Crown Seaways og Pearl Seaways til kai i København.

DFDS selger danskebåten til svensk rederi

Ruten Oslo – København får nytt rederi som operatør. 

Publisert Sist oppdatert

DFDS selger fergeruten mellom Oslo, Frederikshavn og København (OFC) til det svenske rederiet Gotlandsbolaget. Beslutningen vil sikre at ruten får det fremtidige fokuset og de investeringene som trengs for å videreutvikle, samtidig som DFDS styrker fokuset på sin kjernevirksomhet innen gods, passasjertransport og logistikk, opplyser DFDS i en pressemelding. Salgsprisen er rundt 400 millioner danske kroner – rundt 620 millioner norske kroner. 

Salget inkluderer de to fartøyene, Pearl Seaways og Crown Seaways, som i dag betjener ruten, havneavtaler og terminalutstyr. Som en del av salget flytter også cirka 800 ansatte i rutedrift og støttefunksjoner til Gotlandsbolaget.

– Ruten er en del av vår historie og arv, og det er med tungt hjerte vi har funnet et nytt hjem for ruten og vil ta farvel med mange verdsatte kolleger. Vi har bestemt at dette er den beste veien videre for alle. Vi har vokst og utviklet oss betydelig gjennom årene, og ruten fortjener å være i hendene på en eier med cruiseerfaring som en kjernedel av deres strategi fremover. Vi er glade for å ha funnet det med Gotlandsbolaget, sier Torben Carlsen, administrerende direktør i DFDS.

– Vil utvikle produktet

OFC-ruten er først og fremst en cruiseopplevelsesrute som frakter mer enn 700.000 passasjerer mellom Norge og Danmark hvert år, men frakter også noe gods på trailere. Ruten passer godt inn i Gotlandsbolagets strategiske fokus

– Vi ser et stort potensial i denne bransjen. Ruten gir gode resultater i dag, og sammen med våre nye kollegaer vil vi både jobbe for å sikre kontinuitet og utvikle produktet. Dette er nok et steg i vår strategiske retning for å ekspandere innen passasjerfart, sier Håkan Johansson, administrerende direktør i Gotlandsbolaget.

I Oslo havn gleder man seg til en ny aktør i fjorden.

- Danskebåten har en lang tradisjon i Oslo Havn og har gitt opplevelsesrike sjøreiser mellom Oslo og København til millioner av passasjerer over mange år. I tillegg har ruten fraktet store mengder varer og gods. Vi takker DFDS for meget godt samarbeid og for den betydelige rollen de har hatt i å tilby Norge en viktig og hyggelig forbindelse til kontinentet. Vi ønsker Gotlandsbolagets velkommen og har tro på at rederiet kan videreutvikle den viktige ruten videre. Vi er positive til at selskapet uttrykker et ønske om et større fokus på minicruise og opplevelsen til passasjerene om bord, sier havnedirektør i Oslo Ingvar M. Mathisen i en kommentar.

Mer strategisk fokus

Gjennom salget av OFC-ruten ønsker DFDS å ha et strategiske fokus på å tilby transport- og logistikktjenester ved bruk av kombinasjoner av ferge-, vei- og jernbanetransport.

DFDS’ fergetransportnettverk består heretter av kun fraktruter i Middelhavet og i Nordsjøen og kombinerte frakt- og passasjerruter i Østersjøen, mellom Nederland og Storbritannia, i Den engelske kanal og i Gibraltarstredet. 

– Beslutningen om å selge OFC-ruten har vært vanskelig. Vi mener det er riktig avgjørelse og riktig timing for både ruten og DFDS. Fremover vil vi fokusere på kjernevirksomheten vår innen frakt, logistikk og transportpassasjerer mens vi fortsetter å utføre vår Moving Together Towards 2030-strategi for å frigjøre potensialet til transportnettverket vårt, sier Torben Carlsen.

Powered by Labrador CMS