Karl Alveng Munthe-Kaas, er ute av konsernledelsen i Oda Group, og er nytt styremedlem.

Gründeren ble bedt om å trekke seg - nå skal tidligere Amazon- og Tesco-sjef styre Oda-skuta

Karl Alveng Munthe-Kaas har vært med på en fantastisk gründer-reise. Nå har styret bedt ham om å trekke seg for å slippe til internasjonale stjerne-krefter. Chris Poad, tidligere leder for Tescos netthandel og flere sentrale lederroller i Amazon blir ny konsernsjef.

Publisert Sist oppdatert

Oda, tidligere Kolonial, slo seg opp som en svært offensiv dagligvaresatsing på nett. Og i denne satsingen har Karl Alveng Munthe-Kaas vært selve ansiktet utad. Aldri redd for å fronte nye ideer, utfordre de etablerte aktørene eller løfte diskusjonen om etableringshindre for nye aktører på det norske dagligvaremarkedet. 

Etter ti år som leder i selskapet går han av som konsernsjef i Oda Group. 

Avgjørelsen skjer etter initiativ fra styret, et styre han selv kommer til å fortsette å være en del av. Men han er altså ute av den daglige driften. 

– Over de siste årene har særlig ekspansjonen til utlandet og tilbaketrekningen kostet mye penger. Det har redusert aksjekurs og investortillit. Så jeg forstår godt av flere årsaker at et lederbytte kan være nødvendig. Jeg tar ansvar for at de strategiske valgene ikke lyktes. Da gir det mening å bytte sjef. Sånn sett støtter jeg beslutningen, sier Munthe-Kaas til E24.

- Respekterer styrets beslutning

- Jeg er stolt over å ha startet Oda og utviklet selskapet fra ett hentepunkt på Fornebu gjennom en ekstrem vekst i Norge og internasjonal ekspansjon, til at vi nå er på god vei til å bli en nordisk markedsleder. Styret tok initiativ til å gjøre denne endringen nå, og jeg respekterer styrets beslutning og ønsker Chris lykke til. Han får gleden av å jobbe med en fantastisk gjeng, og jeg er sikker på at vi vil lykkes, uttaler Karl Munthe-Kaas i pressemeldingen.

- Verden trenger folk som våger og går foran

- Jeg vil på vegne av styret få lov til å takke Karl for at han tok en kjempesjanse i 2013 og startet Kolonial.no, som senere ble til Oda. Verden trenger noen som våger å gå foran, utfordrer og gjør ting annerledes for at vi skal få nye og bedre tjenester som løser morgendagens utfordringer. Karl har vært en god leder for Oda gjennom ti år. Han har skapt utrolige resultater og stått igjennom urolige tider. Det står det dyp respekt av, uttaler Jesper Højer, styreleder i Oda i pressemeldingen.

Hentet inn internasjonal bransjetopp

Chris Poad, Oda Groups nye konsernsjef.

Oda Group består av de nordiske netthandelssatsingene Oda Norway og Mathem. Og ifølge dagens pressemelding skal Oda fortsette å vokse gjennom oppkjøp, fusjoner og partnerskap istedenfor å utvikle ting fra scratch i nye markeder. 

En viktig målsetting vil også være å stoppe den økonomiske blødningen og få dagligvaresatsingen på nett til å gå i pluss. Det å vokse og å tilby konkurransedytkige priser og leveringsbetingelser, samtidig som det investeres tungt i teknologiplatformer og logistikk, har medført blodrøde årsregnskaper. Den nye konsernsjefen vil trolig bli møtt med klare forventninger om å levere overskudd innen noen få år.

Det er Chris Poad, som er tidligere administrerende direktør for Tescos netthandel i Storbritannia og som har hatt flere sentrale lederroller i Amazon, som blir ny konsernsjef. Han kommer sist fra en stilling i Google og datterselskapet Google Cloud, som managing director for Retail Solutions i region EMEA (Europe, Middle-East, Africa).

- Jeg har fulgt med på Odas utvikling og er imponert over hvor godt Oda har lykkes. Oda har en verdensledende plattform å bygge videre på, kunder som elsker å få rimelige dagligvarer levert til døren, og et svært dyktig team, som har utviklet verdens mest effektive matbutikk på nett. Dette er et fantastisk utgangspunkt, og jeg gleder meg til å ta fatt på jobben og gi enda flere kunder mulighet til å få rimelige varer levert på døra i Norden, formidler Poad i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS