Jack Ma er toppsjefen i Alibaba Group og er Asias svar på Amazons Jeff Bezos. Nå skal selskapet hans selge norsk laks til det kinesiske markedet. Her mellom kong Harald og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Alibaba skal selge norsk laks

Marine Harvest har inngått atale med den kinesiske giganten Alibaba om distribusjon av norsk laks i Kina.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den beste laksen i verden kommer fra Norge. Det er ikke vi som har bestemt dette, det er de 600 millionene konsumenter vi har på vår plattform, sier Alibaba-president Michael Evans til NTB.

Uttalelsen kom i forbindelse med at oppdrettsselskapet Marine Harvest åpnet en ny fabrikk i Shanghai. Samtidig signerte Marine Harvest en avtale med Alibaba.

- Dette åpner veldig store muligheter. Kina er det markedet i verden som er lengst framme i verden på internetthandel. Det å få samarbeide på toppnivå med den største aktøren innenfor dette gir oss store muligheter, sier Marine Harves-styreleder Ole-Eirik Lerøy, ifølge NTB.

– Kina er verdens største sjømatmarked, og potensialet for norsk laks er enormt. Sammen med Alibaba skal Marine Harvest erobre det kinesiske markedet, sier Lerøy til Dagbladet.

Evans forklarer samarbeidsavtalen med Marine Harvest slik:

Avtalen mellom Alibaba og Marine Harvest ble signert tidlig torsdag morgen norsk tid i Shanghai.(Foto: Trond Viken / Næringsdepartementet

– Vi skal hjelpe dem å frakte den ferske laksen fra Norge til de kinesiske tallerkenene, sier han.

Fra den ferske laksen tas opp av sjøen i Norge, vil det gå 24–48 timer før den er på plass i Shanghai. Marine Harvest har skreddersydd sin nye fabrikk for avtalen.

Marine Harvests fabrikk i Shanghai er den første sjømatfabrikken noe norsk selskap har etablert i Kina. Den skal bli brukt til å skreddersy produkter for netthandel i verdens mest folkerike nasjon. Logistikksystemet til Alibaba skal så sørge for at den norske laksen når kinesiske forbrukere.

Alibaba er et av verdens ti mest verdifulle selskap, og ledes av Jack Ma. I 2017 omsatte selskapet for 25,4 milliarder dollar.

Powered by Labrador CMS