Tastefeil kan koste 64 millioner

T1 ble til T2 på et tollskjema, og nå kreves Mester Grønn for 64 millioner kroner av Tollvesenet.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viktigheten av å ha tungen rett i munnen i skjemaveldet som medfølger import til Norge ble ekstremt tydelig for Mester Grønn.

Blomsterkjeden i har siden 1999 importert tollfrie roser fra Afrika. Men i 2008 skrev en av underleverandørene i Europa feil på en serie transittdokumenter for rosene. I stedet for T1 ble det skrevet T2 i et felt på skjemaet.

Med bakgrunn i feilen krevde Tollvesenet i september i 2012 64 millioner kroner i etterberegning av 249% toll, renter, MVA og administrativt tillegg (bot).

- Kravet er helt ute av proporsjoner i forhold feilen og konsekvensene av denne.  Det er ingen tvil om at rosene kommer fra Afrika, og derfor hadde rett til å behandles som GSP-MUL roser – altså de kan importeres til Norge uten toll. Hverken Mester Grønn, den norske stat, leverandøren eller den afrikanske bonden har tjent eller tapt på feilen, skriver Mester Grønn på sine hjemmesider om kravet.

Selskapet bestrider ikke at det ble gjort en formell feil, men mener konsekvensene er helt hinsides feilen som ble gjort. Derfor vil de forfølge saken så langt de kan.

Firmaet klaget først tolldistriktets vedtak om 249 prosent toll, seks millioner i renter, straffetoll og moms for i alt 64 millioner inn for Toll- og avgiftsdirektoratet. Men der ble det det avvist. Nå ender saken i retten, og Mester Grønn tar gjerne saken til Høyesterett eller menneskerettsdomstolen om nødvendig. 

- Vi er overbevist om at økt handel med fattige land er løsningen på mange av de store utfordringene de står ovenfor, og vil fortsette vårt langsiktige samarbeid med roseprodusenter i Kenya, Tanzania og Etiopia, står det i meldingen fra Mester Grønn.

Selskapet opplyser at kravet uansett ikke vil få noe å si for kunder og butikker, men vil ramme fremtidig satsing og konkurransekraften dersom det blir stående.

 

Powered by Labrador CMS