Narvik kan være utskipningshavn for gruvedriften i Pajala allerede til sommeren.
Narvik kan være utskipningshavn for gruvedriften i Pajala allerede til sommeren.

Ny jubel i Narvik Havn

Narvik er valgt som malmhavn for gruvedrift i Pajala.

Publisert

Blir avtalen med Kaunis Iron godkjent starter arbeidet med å forberede oppstart av driften over nyttår.

– Dette er en jubeldag. To års arbeid gir endelig frukter med en mer robust økonomi for havnen, arbeidsplasser og skatteinntekter for kommunen. Dette er en skikkelig julegave, sier havnedirektør Rune Arnøy til Fremover.

Etter å ha slitt lenge økonomisk, begjærte Northland Resources seg konkurs i desember 2014.

Nesten tre år senere, kunne selskapet Kaunis Iron på en pressekonferanse onsdag fortelle at de hadde lyktes i å finansiere opp selskapet tilstrekkelig, med rundt en halv milliard kroner, og var i stand til å gjenåpne Kaunisvaaragruven i Pajala kommune.

Start neste sommer

Planen er å starte opp gruvedriften i Pajala til sommeren. For Narvik havn er det snakk om et sted mellom 15 og 20 nye arbeidsplasser.

Det har vært klart en tid at Narvik kom til å bli malmhavna til det nye gruveselskapet, men det er først nå at det er offisielt. Rune Arnøy forteller at det har vært en lang vei å gå til der man er i dag.

– Selv begynte jeg å jobbe med dette for et par år siden. I starten var det å følge med på og posisjonere seg i forhold til det som Kaunis Iron, på det tidspunktet Abecede, jobbet med. Det siste året har det så blitt direkte samtaler mellom oss og gruveselskapet, sier Arnøy.

Det var imidlertid ingen selvfølge at Kaunis Iron skulle benytte samme logistikkjede som Northland Resources, med Narvik som havn.

Det skyldes blant annet lange og krevende transporter med lastebil fra foredlingsverket i tilknytning til gruven, og til jernbanen i Svappavaara. De mer enn 15 mil lange biltransportene kunne kortes vesentlig ned ved å velge en finsk havn ved Bottenviken, eller svenske Luleå.

Valget falt på Narvik.

– Vi gjorde et helt bevisst strategisk valg da vi kjøpte opp losse-, lager- og utskipningsanlegget her fra konkursboet. Vi visste at det ville tale til vår fordel at vi hadde hånd om dette anlegget og kunne starte opp på forholdsvis kort varsel. At vi allerede nå er nær ved å starte opp med utskipning her, er imidlertid noe kjappere enn vi hadde turt å håpe på, sier Arnøy.

– Avtalen skal til behandling i Narviks havnestyre før den skal bystyre-behandles 21. desember, sier Arnøy.

Vedtas avtalen starter arbeidet med å forberede drift i malmhavna rett over nyttår.

Northland Resources hadde et produksjonsmål på 4 millioner tonn i året. Kaunis Iron har lagt seg på halvparten, ca. 2 millioner tonn.

- Dette vil trolig rekke til mellom 30 og 40 års drift, ifølge Rune Arnøy