Skiskytternes nye våpen

ÄTRAN: Det norske langrennslandslaget har en. Svenskene likeså. Nå får også de norske skiskytterne egen smøretrailer utviklet av SKAB.

Publisert Sist oppdatert

Å reise rundt med en rullende smørebod har vist seg å være en logistikkmessig innertier for langrennslandslagene i Norge og Sverige. Trolig også et klart konkurransefortrinn. Nå følger de norske skiskytterne etter. De fikk levert herligheten like etter at denne utgaven av Moderne Transport gikk i trykken.

Vi inspiserte det spesialutviklede påbygget på forhånd, hos  SKAB i Ätran i Sverige.

- Fordelen med denne løsningen er at de som reiser rundt kan komme i gang med det samme de ankommer arenaen. Før kunne de bruke en dag på å komme i gang, sier daglig leder Dag Nordvik i SKAB Norge.

Uttrekkbart rom

Påbygget til skiskytterlandslaget er noe mindre enn langrennslandslagenes, men det mangler ikke på finesser og smarte løsninger.

Traileren som påbygget sitter på trekkes av en Scania. Fremme ved skiskytterarenaen kan trekkbilen kobles fra og påbygget klargjøres for bruk.

Det første som skjer er at støttebeinene på traileren senkes. Foran er det to par med støttebein, både mekaniske og hydrauliske, og bak et det ett sett med hydrauliske støttebein. Støttebeinene strekkes ut langt nok til at vognen kommer i vater.

Deretter skyves et rom i bakenden av påbygget ut. Rommet stopper i en krage slik at det ikke kan skyves for langt ut. Det veier ikke mer enn rundt 600 kg, men sikres likevel med en «støttestolpe» under. Dette er det såkalte pulverrommet. Det er her skismørerne, iført gassmaske, legger på pulver som avgir helseskadelig fluorkarbongass. En kraftig vifte med variabel hastighet sørger for at rommet tømmes for fluorkarbongassen på ca. ett minutt. Når rommet er tømt for gassene kan smøreren bevege seg ut gjennom en dør til det større smørerommet. Det er i tillegg opplegg for å skape undertrykk i pulverrommet som et sikringstiltak for å hindre at gassene siver ut i det store rommet.

Drenering i rommet

I smørerommet finnes det flere arbeidsbenker. Over hver benk er det uttak for strøm. Rommet har kraftig utluftingsanlegg og sentralstøvsuger. Langs sidene på hele rommet er det opplegg for å sette ski. Skiene settes i en kanal nedsenket i gulvet for å samle opp vann fra snøen som smelter, og vannet dreneres deretter ut. Alt er bygget i rustfritt materiale og med tette skjøter slik at rommet kan høytrykkspyles.

- Vi har brukt gode materialer og bygget denne for en holdbarhet på 10-15 år, sier Nordvik og innrømmer at prisen er godt over et «normalt» påbygg.

Helt foran i påbygget er det møterom/skifterom. Møterommet er adskilt, men mellom rommene er det er stort vindu slik at kontakten kan opprettholdes. Dette er viktig, for aktiviteten i en smørebod under konkurransene er ikke noe for de med dårlig hjerte. I «møterommet» sitter et varmevekselsystem som gjenvinner varmen fra traileren, samt sentralstøvsugeren, fyringspanel og den elektriske sentralen. I tillegg sitter det en dieselvarmer i tilknytning dette rommet.

Klar fra første minutt

Under påbygget sitter det en batterisentral som lades under transport, samt når strøm er tilkoblet bilen. Dersom strømopplegget ikke er klart når bilen kommer til et nytt sted, kan alle funksjoner kjøres med den ekstra batteripakken. Når strømmen kobles til, hentes strøm fra det faste nettet automatisk, og batteripakken lades opp.

- Dette er viktig, for det betyr i praksis at arbeidet kan startes med det samme bilen parkeres, sier Nordvik.

Under påbygget finner man også oppbevaringsbokser for ski, staver, trapper etc., samt hydraulikksentralen og et strømaggregat.

Byggingen av smøreboder er blitt en «spesialitet» for SKAB, men Nordvik medgir at det er krevende oppdrag.

- Utfordringen med disse oppdragene er at de som vil ha dem har mange ønsker vi ikke er vant til. Det positive er at konstruktørene lærer ting vi kan benytte i produksjonen senere, til fordel for profesjonelle transportører.

PS: SKAB bygger mest for matvareleverandørene, men selskapet anser seg selv som en fleksibel bedrift opptatt av å løse kundenes ønsker. I så måte er smørebodene representative, selv om volumet er lite i forhold til tradisjonelle skap.