Høyre vil styrke grensekontrollen

Høyres leder av Stortingets transportkomité, Linda Hofstad Helleland, vil ha fortgang i dataregistrering av utenlandske vogntog.

Publisert Sist oppdatert

Hun er lei de mange livsfarlige vogntogene uten vinterdekk og kjetting på norske veier. Nå vil hun at alle vogntogene skal registreres på grensen.

Mange av vogntogene stikker av fra grensekontrollen og ut på såpeglatte norske veier. Tollvesenet mangler lovhjemmel til å holde dem igjen.

Fortgang

Hofstad Helleland vil derfor ha fortgang i dataregistrering av utenlandske vogntog, og ser på dette som eneste mulighet til å ta verstingene.

– Vi må få på plass bombrikkeordningen for utenlandske selskap som kjører vogntog i Norge. På denne måten kan vi dataregistrere alle som kommer inn i landet. Da får vi kartlagt hvilke selskaper som står bak ulykker og som kjører uforsvarlige kjøretøy, sier Hofstad Helleland.

Pusher på Solvik-Olsen

Innføringen av bombrikkeordningen har ligget på vent i Samferdselsdepartementet siden mars i år, og Hofstad Helland sier at hun forventer at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) får forslaget ut på høring snarest.

Solvik-Olsen har tidligere bekreftet at han vurderer en lovendring for å lære sjåførene som kommer hit, å kjøre på norsk vinterføre.

Solberg-regjeringen har bevilget 3 millioner kroner ekstra ut året for at Tollvesenet skal kunne intensivere kontrollvirksomheten rettet mot utenlandske vogntog.