Dokumenterte utbredt ulovlig kabotasje

Svenske forskere fikk inn 162.000 observasjoner og dokumenterte utbredt ulovlig kabotasje og manipulering med registreringsskilter.

Publisert Sist oppdatert

Lunds Tekniske Högskole har gjennomført en studie av kabotasjekjøring i Sverige. De har basert seg på et datamateriale samlet inn av svenske lastebilsjåfører gjennom en spesiell app.

I løpet av seks uker fikk forskerne inn 162.000 observasjoner – og konklusjonen er at ulovlig kabotasjekjøring er svært utbredt.

30-40 ulovlige turer

- Vi ser et stort antall lastebiler som aldri forlater Sverige og bryter mot regelen om at de får være i Sverige i en uke. Vi ser også at de kan utføre så mye som 30-40 transporter innen de forlater landet, sier logistikkforskeren Henrik Sternberg ved Lunds Tekniske Högskole til SVT Sydnytt. Se SVTs reportasje nederst i saken.

Kabotasjereglene sier at utenlandske lastebiler som har frakter varer inn i landet kan gjøre tre innenrikstransporter i løpet de neste sju dagene, før de må ut av landet.

Når den ulovlige kjøringen, stort sett med østeuropeiske sjåfører med langt lavere lønn enn svenske, er så utbredt, blir det vanskelig for svenske transportselskaper som betaler skatt og arbeidsgiveravgift i Sverige å konkurrere.

Kan være trafikkfarlige

Sternberg understreker også at de utenlandske lastebilene ikke besiktiges av myndighetene og faren for at de kjører med dårlige dekk og bremser er svært stor.

Det er også et utbredt problem at de utenlandske lastebilene demonterer registreringsskiltene for å unngå å bli tatt. Studien har blant annet dokumentert samme bil med to ulike skilter med ti minutters mellomrom, bil med to ulike skilter og flere tilfeller av manipulerte skilter.

I Sverige risikerer de som bryter kabotasjereglene bøter på minimale 4600 svenske kroner. I Norge er bøtene en god del høyere, med bøter som kan komme opp i 100.000 kroners-klassen.