Får ansette på østeuropeiske vilkår

Arbeidsretten i Danmark gir Kim Johansen Transport Group rett til å ansette østeuropeere på østeuropeisk lønn.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske transportkjempen Kim Johansen Transport Group har ansatt bulgarske og rumenske sjåfører i et estisk datterselskap. Vilkårene og lønna er på østeuropeisk og ikke dansk nivå.

Den danske fagforeningen 3F ville ta skritt mot selskapet for å få en slutt på praksisen, men nå har dansk arbeidsrett slått fast at Kim Johansen er i sin fulle rett til å ansette billige østeuropeere.

- Det er med stor glede vi kan konstatere at den danske arbeidsretten har gjort det klart at Kim Johansen International Transport som et internasjonalt selskap, og dermed kan følge gjeldende EU-regler, sier eieren Kim Johansen.

- Vi vil understreke at våre førere er ansatt i henhold til gjeldende regler helt i overensstemmelse med gjeldende lover i Estland, der datterselskapet er registrert. Våre førere har de rettighetene som estisk lov krever, det vil blant annet si sykelønn og pensjonssparing, sier Johansen ifølge transportnet.se

Ifølge fagforeningen 3F får de bulgarske og rumenske førerne i Kim Johansens estiske selskap mindre enn 13.500 danske kroner i måneden i lønn. Kim Johansen Transport Group har 350 lastebiler og har hovedkontor i Greve i Danmark.

Grunnen til at arbeidsretten konkluderer med at fagforeningen ikke har rett til å gå til konflikt mot Kim Johansen er at førerne er ansatt i det estiske datterselskapet og ikke i det danske moderselskapet. Det understreker også at Kim Johansens lastebiler utfører veldig lite transport på dansk jord. Av 4000 internasjonale transporter i uken er bare rundt 300 grenseskridende transporter fra Danmark, og det utfører overhodet ingen innenlandstransporter i Danmark, opplyste Johansen under rettssaken.

Dommen er foreløpig bare forkynt muntlig, men vil bli publisert i skriftlig form 9. april. 

 

Powered by Labrador CMS